Обновом капеле селу Горњи Радмањићи на Мањачи враћају некадашњи стари сјај

А. Ј. Р.
Обновом капеле селу Горњи Радмањићи на Мањачи враћају некадашњи стари сјај

Бањалука - Да је љубав према родном крају немјерљива и да никад не блиједи показали су чланови Друштва исељеника Мањача, који су након више од 40 година одлучили да запуштена родна села уреде и врате им дио некадашњег сјаја.

Они су у селу Горњи Радмањићи у суботу организовали освештање неколико гробаља и новоизграђене капеле која је посвећена Светој тројици. Освештању капеле и народном весељу присуствовало је више од 200 људи, а било је и оних који су дошли из Њемачке, Швајцарске, Аустрије и Србије. 

- Формирали смо удружење 2002. године с једним циљем, да простор Мањаче око војног полигона на Добрињи, који је потпуно исељен, не падне у заборав. Од оснивања до данас уредили смо 20 километара пута, средили шест гробаља и изградили капелу која је освештана - каже предсједник Извршног одбора друштва Грујо Богојевић.

Додаје да им је преостало да уреде капелу те да у села око Добриње доведу струју.

- Најзаслужнији за ово је бивши становник села Горњи Радмановићи Милан Маричић, који не жели да овај крај препустимо зубу времена - истиче Богојевић.

Према његовим ријечима, на потезу од војног полигона до манастира Гомионица некада је живјело око 20.000 људи, а данас су села на том подручју Доњи и Горњи Радмањићи, Шљивно, Добриња и Вилуси потпуно пуста, без становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана