Обновом далековода до квалитетније испоруке струје у Рогатици

С. М.
Обновом далековода до квалитетније испоруке струје у Рогатици

РОГАТИЦА - Према подацима Радне јединице “Електродистрибуције” Пале потрошачима свих категорија у општини Рогатица током прошле године испоручено је нешто више од 28 милиона киловат-часова електричне енергије. Иако је број потрошача повећан за 78, количина струје остала је на нивоу потрошене током 2021. године.

Велики купци и индустрија потрошили су 12,8 милиона киловат-часова. То је 45,7 одсто од укупно испоручене електричне енергије. Домаћинства, којих је регистровано 5.414, су “повукла” 44,2 одсто, јавна расвјета 1,3 милиона, док су губици исказани у износу од 5,1 одсто што је рекордно мала количина у односу на неке раније године.

Да ће стање у овој области и по обиму и квалитету бити још боље доказ је веома амбициозан план инвестиција у реконструкцију постојећих, замјену и изградњу нових електроенергетских објеката током ове године.

- Биће реконструисан 35 киловолтни далеководи Рогатица - Борике, преко кога се струјом снабдијева скоро половина подручја општине те Рогатица - Месићи, гдје се налази мала хидроелектрана “Месићи Нова”, са прошлогодишњом производњом 17,4 милиона киловат-часова електричне енергије - рекао је руководилац Радне јединице у Рогатици Марко Јовичић на посљедњој сједници Скупштине општине, на којој је разматрана информација о снабдјевености потрошача електричном енергијом током 2022. године. Како је речено, у плану је ревизија, односно откривање и уклањање слабих тачака на овом објекту који функционише дуже од 30 година без значајнијих освјежења, 35/10 киловолтне трафо-станице на Борикама и реконструкција 10 киловолтног и далековода Матино брдо. Није занемарена ни разуђена нисконапонска мрежа широм општине. У плану је реконструкција мреже више сеоских трафо-подручја.

Код свих ових радова рогатички електродистрибутери и даље рачунају на помоћ и подршку мјесних заједница и општинске управе, Територијалне ватрогасне јединице и Комуналног предузећа “Врела Сељани”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана