Обновљено спомен обиљежје у порти цркве у Медарима

Г.С.
Обновљено спомен обиљежје у порти цркве у Медарима

Споменик који је у ноћи измђу 15 на 16 августа оштећен у порти православне цркве светог Преображења у Медарим обновљен и освештен у сриједу на истом мјесту.

Ово спомен-обиљежје подигнуто је прије неколико дана, а требало је бити освештано 19. августа на Преображење Господње, које се у овом селу прославља као црквена слава.

Поправку и обнову девастираног спомен обиљежја помогли су сами малобројни мјештани и представници православне цркве, а само освештање је водио Епископ пакрачко-славонскои Јован.

У ноћи између 15 и 16. августа ове године непознати вандали тешко су оштетили тек подигнуто и још неосвештано спомен обиљежје у порти православне цркве св. Преображења у Медарима у западној Славонији. Споменик у облику православног крста од бјелог мермера, висок 2,5 метра, подигли су крајем јула ове године мјештани Медара и Трнаве за 52 погинула мјештана ових села у пероду од 1991. до 1995. године, од којих је у акцији "Бљесак", 1. маја 1995. године, убијено 27 мјештана, углавном старијих лица и троје дјеце, међу којима и седам чланова породице Вуковић.

Вандали су на спомен обиљежју одломили горњу страну крста, а оштећена је и плоча са натписом: "У знак сјећања на све пострадале мјештане Медара – Трнаве, у периоду од 1991. – 1995.  Мјештани Медара – Трнаве, за Преображење 2015. године".

Хрватска полиција је ујутро рано 16. августа обавила увиђај, али хрватски медији о овом вандалском чину још ћуте.

Мјештани из Медара рекли су да је вандализам и хајка против подизања овог спомен обиљежја као и сам чин девастирања наставак злочина из мржње који је интензивиран након прославе 20 година од "Олује" у Хрватској.

У операцији "Бљесак" Хрватске војске и полиције 1. маја 1995. године на западну Славонију са вековних огњишта протерано је 15.000 Срба, док их је 283 погинуло и нестало.

У овој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом Медари и Трнава са 27 жртава, међу којима је 11 жена и троје деце, те Пакленица са 20 жртава, међу којима су брачни парови Пантелија (77) и Верица (68) Ковачић, те Петар (76) и Десанка (70) Вукотић.

Најтеже је страдала породица браће Вуковић из Медара Ранко, његова супруга Анђелија и њихова деца једанаестогодишњи Горан и осмогодишња Гордана, те Милутин и његова супруга Цвијета и њихова седмогодишња кћерка Драгана, подаци су Документационо-информационог центра "Веритас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана