Обновљена спољашњост цркве Пресвете Богородице

Срна
Обновљена спољашњост цркве Пресвете Богородице

Сребреница - Радови на замјени столарије и обнови вањских зидова цркве Покрова Пресвете Богородице у Сребреници завршени су и храм је добио нову фасаду и изглед.

Према ријечима протојереја Александра Млађеновића, овај посао је урађен захваљујући прилозима вјерника, те уз помоћ Епархије зворничко-тузланске, општине Сребреница и кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика.


Млађеновић је изјавио Срни да је потпуно скинут вањски оштећени и испуцали малтер и црква је поново омалтерисана и добила је бијелу фасаду, те нове прозоре и врата, а постављен је и нови крст на торњу, чија укупна висина износи 33 метра што симболизује године земаљског живота Исуса Христа.

Он је најавио да ће након празника Светог Саве наредне године почети припреме и прикупљање прилога за обнову црквеног ентеријера.

Млађеновић је рекао да већ има заинтересованих вјерника, али и фирми и институција из Србије и Републике Српске који су најавили издвајање значајнијих средстава за обнову унутрашњости сребреничке цркве, која је у рату претрпјела огромна оштећења и након рата је само дјелимично и површно санирана.

Овај храм изграђен је почетком 20. вијека, а освештан је 1903. године и прије 13 година прославио је 100 година постојања.

У свим ратовима на овим просторима сребреничка црква је скрнављена, а највиша оштећења претрпјела је у посљедњем рату у БиХ када је спаљена, а у црквене зидине затварана је стока.

Уништене су црквене сасуде, инвентар, архива, свете књиге и полупане и отуђене мермерне плоче са уклесаним именима око 150 српских жртава из овог краја које су усташе звјерски побиле на православни празник Тројчиндан 1943. године.

Протојереј Млађеновић је изразио наду да ће унутрашњост цркве бити обновљена до славе овог храма - Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана