Обнова немањићког манастира Удрим тече према плану

Срна
Обнова немањићког манастира Удрим тече према плану

ЗАВИДОВИЋИ - Управа средњовјековног манастира Удрим и Грађевински одбор за обнову овог храма изразили су данас задовољство током извођења радова на обнови, те захвалили вјерницима-приложницима и институцијама који су то подржали.

Из управе манастира су истакли да се због зимских услова и празника тренутно не изводе радови на манастиру до почетка нове грађевинске сезоне или побољшања временских услова.

“Позивамо наше вјернике да и у будућности подрже обнову манастира Удрим - задужбине српског краља Драгутина Немањића”, истакли су из управе овог храма након што је у парохијском дому у Завидовићима одржана редовна сједница Грађевинског одбора за обнову манастира Удрим.

На сједници Одбора поднесени су финансијски и извјештај о грађевинским активностима везаним за обнову манастира Удрим за протеклу годину.

Обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ почела је 2020. године, након што је три вијека ова немањићка задужбина била у рушевном стању.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана