Обнова цркве у Трновом долу код Билеће у пуном јеку: Светиња из 14. вијека облачи ново рухо

М. В.
Обнова цркве у Трновом долу код Билеће у пуном јеку: Светиња из 14. вијека облачи ново рухо

БИЛЕЋА - Обнова цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће у пуном је јеку, а волонтери и мјештани желе да овој светињи, која датира из 14. вијека, врате сјај какав заслужује.

Почели су с радовима крајем маја и све тече жељеним током, потврдио је “Глас Српске” билећки свештеник Александар Грчић подсјетивши да је на самом почетку урађен приступни пут.

- Скинули смо старе плоче с крова, поставили затеге, скинули малтер из цркве. Сада је у току скидање пода и копање канала како бисмо могли да радимо дренажу. Таман кренемо, па наиђемо на стијену, али уз Божју помоћ све је лако. Обили смо и стару чатрњу коју ћемо обновити, она је из 1926. године направљена у времену краља Александра Првог донацијом Владе Николе Пашића - рекао је Грчић.

Према његовим ријечима, све је лакше уз помоћ добрих људи који својим донацијама чине све да црква у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије Косовске битке добије изглед какав и доликује овој светињи.

- На реду су скупљи радови. Надамо се да ће вањски радови, дренажа и инексирање бити завршени до средине августа - казао је Грчић и додао да је велики одзив људи који помажу, а како теку радови у недјељу се увјерио и владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана