Обнова цркве цркви Пречистог срца Маријина у Бијељини избрисала границе вјере и нације

Љиљана Алексић
Обнова цркве цркви Пречистог срца Маријина у Бијељини избрисала границе вјере и нације

БИЈЕЉИНА - Вјерници католичке вјероисповијести у Бијељини Божић ће дочекати у цркви Пречистог срца Маријина, чија је обнова свијетао примјер љубави и доброчинства међу народом, јер су послове обављали радници свих националности и вјероисповијести, а укључили су се донатори из цијелог свијета.

Најрадоснији празник католици у Семберији и лани су дочекали у реновираној цркви, која је изграђена 1886. године, а овог Божића дочекаће их и нова, уређена кућа у дворишту цркве. У периоду између два празника урађено је доста на реновирању објекта, али и комплетне градитељске цјелине.

- Можемо рећи да смо завршили са унутрашњим уређењем цркве. У фебруару ове године започели смо обнову ограде око комплекса цркве и уредили двориште, а тренутно се изводе радови на жупној кући - каже жупник у цркви Пречистог срца Маријина велечасни Андреј Лукановић.

Након скоро шест деценија ово су први значајнији радови који су урађени у овом комплексу.

- Можемо рећи да је све ново, осим темеља и зидова. Шездесетих година прошлог вијека рађена је ограда и унутрашњост цркве. Након рата објекат је само адаптиран, кров је мало поправљен и унутра је окречено. Црква је стара 135 година и јасно је да је требала обнову. Кренули смо са идејом да се црква конзервира, да даље не пропада, да се замијени кров и пресијече влага и тако смо кренули са радовима - каже велечасни Лукановић додавши да ова црква има културну, али и сентименталну вриједност за вјернике у Бијељини.

С обзиром на то да је изграђена давне 1886. године, а 2015. године проглашена је спомеником културе у БиХ због историјске и архитектонске вриједности, приликом извођења радова морало се водити рачуна о заштити објекта.

- Садашњи објекат, односно црква у овом издању постоји од 1910. године, што значи да је од 1886. године доживјела неке промјене. Успјели смо да сачувамо ту изворност када је ријеч о спољашњем изгледу цркве, а када је ријеч о унутрашњости објекта, немамо изворне нацрте, али смо по препоруци архитеката задржали профилације које су карактеристичне за тај период када је пројектована и изграђена. Остали простор смо настојали прилагодити данашњем времену и освијетлити га јер је раније унутрашњост била доста тамна - каже велечасни Лукановић.

Адаптација цркве и спољног простора коштала је око 750.000 КМ, а с обзиром на то да жупа није могла сама обезбиједити средства, уз помоћ донација успјели су да заврше све започете послове.

- Мало је рећи хвала. За отприлике двије године успјели смо јако пуно тога да завршимо. Ја увијек волим рећи да када се “мале руке сложе, пуно тога се може направити” и када има љубави и доброте, онда се пуно уради. Овдје су на пословима радили људи свих националности и вјероисповијести. Донатори су били највише католици, али било је и људи других вјероисповијести који су се укључили у обнову и извођење свих радова у цјелини - каже жупник Лукановић.  

Пандемија вируса корона утицала је и на живот вјерника, али вјера у Бога окупља  у овој жупи народ, који се припрема за дочек Божића.

- Око десет одсто мање је вјерника него иначе, али људи долазе. Имамо велики простор унутар цркве и можемо испоштовати све епидемиолошке мјере. Ми смо једна од ријетких жупа у БиХ и сусједству која ће имати свету мису поноћку јер је таква традиција да се рођендан нашег Спаситеља дочека у поноћ. Многе жупе ће те мисе имати у 20 часова, а будући да у Српској нема полицијског часа, ми ћемо свету мису имати у 24 сата, а на дан Божића у десет сати. Вјерници се радују долазећем празнику и сада се могу молити у љепшем и пријатнијем простору - каже велечасни Лукановић.

Статистика

Бијељина има неких стотинак активних католика, односно оних који долазе редовно на свете мисе.

- Према статистици има их много више, али у пракси не, осим, нажалост, на сахранама када неко од породице напусти овај свијет - каже жупник Андреј Лукановић уз наду да ће након уређења и обнове цркве број вјерника бити повећан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана