Oбјављен комплетан превод Законоправила Светог Саве

Срна
Oбјављен комплетан превод Законоправила Светог Саве

БЕОГРАД - Први комплетни превод на савремени српски језик сарајевског преписа Законоправила, који је прије осам вијекова написао Свети Сава, објавила је Издавачка кућа Митрополије дабробосанске “Дабар”, уз помоћ влада Републике Српске и Србије.

Комплетно дјело које је духовно-правни оквир прве српске државе, трудом братства манастира Добрунска Ријека и правника и филолога, коначно је јасно и разумљиво свима и живо свједочи о најважнијем правном извору средњовјековног српског канонског и световног права, објавио је РТС.

Јеромонах Серафим из Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци рекао је да су “у то вријеме, сматрали да су црква и држава, у ствари, два дијела истог организма”, те објаснио да је “једнако било на снази и једно и друго правило”.

Радећи готово седам година преводиоци су се држали начела разумљивости, вјерности извору, избјегавања туђица, а на мјестима гдје је сарајевски препис остављао недоумице, користили и Иловичко фототипско издање, и преводе на грчком, латинском, руском и енглеском језику.

“Данас за неке изразе буквално нисмо могли да останемо при оним изворним, из Законоправила, јер нико не би знао о чему причамо. Вијено, рецимо - мираз, сви знамо шта је мираз, вијено не”, навео је јеромонах Гаврило из Манастира Светог Николајам, додавши да је једно од правила у раду било да се остане при српским изразима, осим ту гдје је морао неки компромис да се прави.

Законоправило, у које је уградио богато насљеђе византијске редакције грчко-римског права, Свети Сава је подијелио свим новоустановљеним епископијама.

Оригинал је чуван у Жичи и нестао када су је похарали Бугари и Кумани 1253. године, а од 11 сачуваних преписа, најстарији су иловички, рашки и сарајевски.

Сарајевски препис је настао у 14. вијеку, а писала су га два писара и зна се да је један од њих био Мирослав.

Исписан је на пергаменту, има 370 листова, а у Старој православној цркви у Сарајеву, чува се најмање три вијека.

До овог, први пут комплетног превода, било је више покушаја, а Миодраг М. Петровић, је 2003. године објавио само први том Законоправила Светог Саве.

Законоправило или номоканон који је прије осам векова написао Свети Сава практично је први српски устав - документ, на основу кога Србија постаје правна држава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана