Обиљежено четврт вијека од оснивања Прве лаке пјешадијска бригада

Срна
Обиљежено четврт вијека од оснивања Прве лаке пјешадијска бригада

Србац - У Српцу је вечерас отворена изложба фотографија и одржана свечана акдемија поводом обиљежавања 25 година од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло више од 3.000 бораца.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да је ова бригада имала славан ратни пут јер је прошла сва најтежа ратишта.

"Гдје год да је била, Србачка бригада је освјетлала свој образ. Поносан сам на њу и када год дођем овдје радо се видим са борцима", рекао је генерал Торбица новинарима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да ова бригада успјела да испуни све своје Уставне, законске, али и историјске обавезе.

"Успјели смо да сачувамо већину територије, народ и материјална добра и направимо услове за стварање Републике Српске", рекао је Савчић.

Он је истакао да треба поштовати и дати признање свим борцима који су стварање Републике Српске плати својом крвљу и свеукупном жртвом.

"Ова генерација Срба учинила је историјско дјело, којег још нисмо у потпуности свјесни, али знамо да се ради о Републици Српској, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима", рекао је Савчић.

Некадашњи Начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Вићо Ковачевић подсјетио је да је ова бригада имала славан пут и много допринијела одбрани српских територија и српског народа.

"Бригада је прошла скоро сва ратишта у Републици Српској на којима смо дали сву своју снагу, знање и борбеност да одбранимо наш народ од непријатеља", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је ова бригада имала 3.338 војних обвезника, те да је животе изгубило 47 бораца, док се њих осам још води као нестало.

Предсједник Општинске борачке организације Србац Душко Митрић рекао је да овим обиљежавањем општина Србац одаје почаст и чува сјећање на све борце који су положили животе за слободу српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана