Обиљежено 80 година од формирања каранског батаљона

Срна
Обиљежено 80 година од формирања каранског батаљона

ПРИЈЕДОР - Осамдесет година од формирања Каранског батаљона обиљежено је данас у Горњој Драготињи код Приједора.

Вијенце на споменик погинулим борцима Каранског батаљона и спомен-бисте народним херојима Ратку Марушићу и Жарку Згоњанину положиле су бројне делегације, међу којима су представници Градске управе, СУБНОР-а, борачких организација.

Предсједник градског СУБНОР-а Вељко Родић подсјетио је да је Карански батаљон дао 15 народних хероја и једног генерала, а ратовао је на територији скоро свих југословенских република, изузев Македоније.

Према његовим ријечима, батаљон је покривао простор све до Костајнице и Новог Града гдје су се водиле жестоке борбе, а имао је око 1.000 бораца који ће 1942. године постати језгро Прве крајишке пролетрске ударне бригаде.

Подсјетио је Родић на многе храбре акције припадника батаљона, као што је био напад на оклопни воз, те додао да је овај јединица доста допринијела да Други козарски партизански одред добије орден народног хероја, уз напомену да је то једини одред који је добио тај орден.

Градоначелник Далибор Павловић је рекао да је његовање традиције херојске борбе козарских бораца најбоља потврда да је слободарски дух и даље присутан у народу под Козаром.

“Са Карана је кренула одбрана народа Козаре и ми ту свијетлу традицију с поносом истичемо. Наше велике жртве не можемо заборавити и зато се на овом часном мјесту сјећамо тих дана када је формиран Карански батаљон и који је кренуо на свој пут ка слободи”, подсјетио је Павловић.

Он је напоменуо да је фашизам био највеће зло човјечанства у 20. вијеку и да су славни преци препознали и одабрали праву страну и били дио оних снага које су пружиле отпор.

На пут и традицију Каранског батаљона подсјетили су се и чланови Планинарског друштва “Клековача” из Приједора, који су организовали марш “Трагом партизана Каранског батаљона” и препјешачили руту дугу око 17 километара од бање Љешљани до Карана.

Секретар друштва “Клековача” Марко Сарић је изјавио да већ шесту годину учествује у обиљежавању ове годишњице и да се данас одазвало 40 планинара, највише до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана