Обиљежено 70 година побједе над фашизмом у Градишци

М.В.
Обиљежено 70 година побједе над фашизмом у Градишци

Градишка - Полагањем вијенаца на спомен обиљежје борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора, бисте народних хероја и Спомен костурницу у Градишци, представници Општинског одбора Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата општине Градишка обиљежили 70 година побједе над фађизмом.

Вијенци су положени и на бисте народних хероја Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, али и такође на споменике у Горњим Подградцима  и Новој Тополи.

Предсједник ОО СУБНОР-а Градишка Танасије Гаковић каже да се жртве страдалих поткозарског краја не смију заборавити и да се традиција мора одржавати и наредних година.

Он наводи да је 9.мај значајан за борце НОР-а јер су успјели да у Другом свјетском рату допринесу поразу и уништењу фашизма и њихових савезника.

-У Другом свјетском рату са подручја општине Градишке учествовало је 5 200 бораца, а погинула су 1552 становнија. Под фашистичким терором на огњиштима и у логорима смрти убијено више од 14 000 становника становника ове општине – исакао је Гаковић.

Општине Градишка је друга по броју страдалих у бившој Југославији, док је трећа у Европи. Након рата мукотрпним радом земља је обновљена, а у знак сјећања изграђена су 52 спомен обиљежја на подручју Градишке, са именима страдалих који свједоће страдањима из прошлости.

Начелник општине Градишка, Зоран Латиновић рекао је да се данас обиљежена 70. годишњица слома фашизма, једне од најцрњих идеологија у историји човјечанства, која је однијела десетине милиона људских живота.

-На овим просторима народ се суочио са катастрофалним посљедицама те идеологије, уништене су породице и села јер је Градишка једна од општина са највећим бројем страдалих – истакао  је Латиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана