Обиљежено 29 година од формирања Зворничке бригаде

Срна
Обиљежено 29 година од формирања Зворничке бригаде

ЗВОРНИК - У Зворнику је данас обиљежено 29 година од формирања Зворничке бригаде, у чијим је редовима у току протеклог одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 538 бораца.

Обиљежавање је почело јутарњом службом у Храму Пресвете Богородице, након чега је код централног споменика за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату служен помен, прислужене свијеће и положени вијенци.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на споменик положиле су породице погинулих бораца, бивши команданти Зворничке бригаде, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, градске власти, Полицијске управе Зворник и организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

Секретар градске Борачке организације Зворник Александар Деспотовић Црногорац подсјетио је да је Зворничка бригада формирана 2. јуна 1992. године као званична војна јединица Војске Републике Српске пред којом је био дугачак и мукотрпан пут војног организовања и оспособљавања за одбрану народа.

"Борци ове бригаде најбоље знају муке и страдања са којима су се носили током рата, док су свима позани резултати те борбе, поднесене жртве, патриотизам и извојевана слобода", рекао је Деспотовић обраћајући се окупљеним саборцима и грађанима.

Према његовим ријечима, временом се ствари заборављају, поготово ако нико не подсјећа на славне ратне догађаје када је стварана, брањена и одбрањена Република Српска.

"Данас смо код овог споменика да покажемо да нисмо престали да цијенимо основне вриједности, као што су слобода, патриотизам, социјална правда, да не заборавимо наше пале саборце и њихове породице", нагласио је Деспотовић.

Он је рекао да се не смије никоме дозволити да урушава Републику Српску у име некакве БиХ према "духу Дејтона".

"Вријеме пред нама је прилика да сви заједно са републичким и локалним властима будемо у истом строју када је ријеч о изградњи још стабилније Републике Српске, економски моћније и социјално праведније и коју ћемо предати садашњим и будућим генерацијама", каже он.

Деспотовић је нагласио да без Републике Српске нема ни права српског народа.

"Учинимо све да се Република Српска развија и да у њој буде мјеста и услова за живот за све њене грађане", рекао је Деспотовић и нагласио да само јаке институције Српске могу бити гарант безбједности и економског напретка за све њене граћане.

У току одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 538 бораца Зворничке бригаде, 32 су нестала, а 1.800 је рањено, од којих 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Након полагања вијенаца, организовано је дружење саобораца Зворничке бригаде.

Обиљежавање је обављено у складу са епидемиолошким мјерама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана