Обиљежено 28 година од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Д. Ј.
Обиљежено 28 година од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

СРБАЦ - Прва србачка лака пјешадијска бригада прешла је частан и величанствен ратни пут дуг пуне четири године, а на ратиштима широм Српске животе је оставило 66 њених припадника, док судбина десеторице бораца још није разјашњена.

Рекао је то јуче потпуковник Војске Републике Српске Вићо Ковачевић на церемонији обиљежавања 28. годишњице од формирања бригаде. Ковачевић, који је био и начелник штаба бригаде, истакао је да је србачка бригада поштовала међународне принципе ратовања, а за ратне заслуге одликована је орденом Петра Мркоњића.

- Српчани су, од постројавања 7. јуна 1992. на игралишту у Малим Ситнешима прошли многа ратишта попут бродско-дервентског, добојског, орашког, србобранског и градачачког, а посебним словима ће бити уписано 16 мјесеци на возућком ратишту - додао је Ковачевић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је казао да је ратни пут србачке бригаде примјер да није постојао никакав план и жеља Срба да протјерају несрпско становништво.

- Када погледамо тренутни положај Срба у неким државама које су имале атрибуте српства, гдје је данас угрожена слобода њиховог изражавања, онда посебно цијенимо све што су учинили наши преци за одбрану слободе и стварање државе српског народа - истакао је Савчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана