Обиљежено 25 година од формирања општине Милићи

Срна
Обиљежено 25 година од формирања општине Милићи

Милићи - Дан општине Милићи обиљежен је данас свечаном сједницом Скупштине општине /СО/, којој је претходило полагање цвијећа на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у центру града.

Прије 25 година, 31. марта 1992. године, првом сједницом СО Милићи ова општина се и формално раздружила са општином Власеница, у чијем саставу је била до тада и конституисала се као самостална локална заједница.


Предсједник милићке СО Бранислав Новаковић подсјетио је на свечаности у сали Дома рудара да су Милићи тада били као новорођенче које је требало подићи да би завриједило пажњу у заједници општина.

"Да бисте то реализовали, морате имати са чим и са ким. Ми смо имали и једно и друго. Захваљујући благослову природе, ресурсима и њиховој експлоатацији, прије свега руде боксита, имали смо с чим. У нашим уваженим суграђанима, визионарима и ентузијастима имали смо и с ким да је подижемо и подигнемо", рекао је Новаковић.

Новаковић је истакао да Милићи посебну захвалност дугују предсједнику компаније "Боксит" Рајку Дукићу који се несебично залагао за све што ова општина данас има и у томе дао највећи допринос.

Начелник општине Милићи Момир Лазаревић рекао је да је формирање општине Милићи било израз воље њених грађана и резултат шире јавне расправе вођене у мјесним заједницама, селима и засеоциме милићке општине.

"Бројни су пројекти које смо реализовали или ћемо реализовати у сарадњи са привредом и донаторима. Санација моста Света Варвара и уређење Трга рудара у центру града, те изградња Специјалистичког центра, само су неки од њих. Ових дана почеће изградња кружног тога, објава тендера за уређење Зеленог Јадра, те израда пројекта за пречистач воде за пиће", рекао је Лазаревић.

Поводом Дана општине и јубилеја, одлуком СО Милићи, на данашњој свечаној сједници уручена су општинска признања заслужним појединцима, организацијама, установама и предузећима.

Највеће признање, Златни грб са Златном повељом општине Милићи, као и Златни кључ Милића, додијељен је предсједнику компаније "Боксит" Рајку Дукићу за животно дјело, те оснивање, јачање угледа и развој Милића.

Признање Грб општине Милићи са посебном повељом додијељено је народном посланику и привреднику Радовану Вишковићу, одборнику у милићкој Скупштини Југославу Дукићу, постхумно Љубици Слијепчевић, мајци три погинула сина и супруга, припадника Војске Републике Српске.

Исто признање додијељено је и општинском Удружењу пензионера, Спортском друштву "Милићи", Радију "Бирач", Народној библиотеци, Дому здравља "Свети Никола", КУД "Боксит", Шумском газдинству "Милићи", те предузећу "Комунално".

Признање Повеља општине Милићи додијељено је Омладинском савјету Милићи и спортском активисти Миладину Васиљевићу.

Обраћајући се у име награђених, предсједник компаније "Боксит" Рајко Дукић рекао је да су резултати који су до сада постигнути у развоју општине и ресурси којима располаже дају за право увјерењу да су Милићи просперитетна општина, која има услове да се развија у свим сегментима.

"За наредних 10 година општина би требало да повећа укупан приход за стотињак милиона марака, а сада је он око 160 милиона КМ и да за око 1.000 повећа број запослених, под условом да се ради на образовању кадрова за привреду. Милићи су постали препознатљиви и лидер у неколико области и вјерујем да су то области које ће и убудуће детерминисати наш развој, а то су рударство, саобраћај, дрвопрерада и производња хране", рекао је Дукић.

Честитке поводом Дана општине грађанима Милића упутио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, те Министарство управе и локалне самоуправе Српске.

На данашњој свечаној сједници представљена је и монографија "Наших 25 година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана