Обиљежено 100 година од освештања цркве Успења Пресвете Богородице у Модричи

Срна
Обиљежено 100 година од освештања цркве Успења Пресвете Богородице у Модричи

МОДРИЧА - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је јутрос литургију поводом 100 година од освештања цркве Успења Пресвете Богородице у Модричи.

Владика Фотије рекао је да је црква у Модричи у посљедњих 100 година живјела животом народа и када је било добро народу тада је било је добро и овом храму, а када је било страдања и она су била заједничка.

-Историја овог народа је преплетена са дугом историјом храма у Модричи - рекао је новинарима након литургије епископ Фотије.

Он је навео да је у Другом свјетском рату црква Успења Пресвете Богородице страдала од НДХ и усташа, да би у посљедњем рату, 1992. године, била порушена и спаљена.

Владика Фотије је подсјетио да је обнова цркве почела са ослобођењем Модриче 1992. године и трајала до 1997. када је обновљену цркву освештао тадашњи епископ зворничко-тузлански Василије.

-Прослава јубилеја је велика побједа овог светог храма и народа који се кроз историју узидао у овај храм и чува га до дана данашњег - рекао је владика Фотије.

Он је нагласио да је потребно јединство Цркве и народа, а посебно када је ријеч о светињама и очувању православне вјере, ћириличног писма, културе и постојања Срба на овим просторима.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић, који је предсједник Црквеног одбора, рекао је да је храм понос града и његових становника.

-Данас је прилика да се сјетимо свих који су уградили себе у храм и да се подсјетимо на вријеме када је црква страдала заједно са народом - рекао је Радуловић.

Он је истакао да је обавеза свих који воде ову локалну заједницу да буду у слози са свештенством и вјерујућим народом на овом простору.

Старјешина цркве Успења Пресвете Богородице протојереј Бранко Цвјетковић рекао је да је мало градских цркава у Епархији звоничко-тузланској које су доживјеле јубилеј, 100 година од освештања.

-Радујемо се да ће од данас заживјети појам „Стара црква у Модричи“, управо због великог јубилеја - рекао је Цвјетковић.

Црквена општина Модрича и свештеници су поводом јубилеја организовали Духовне вечери у реновираном Светосавском дому, на којима је промовисана књига „Српско срце Јоханово“ аутора Веселина Џелетовића, представљен други број зборника „Наша мисао“ Удружења историчара из Шамца, те одржано предавање „Српска епска вертикала у 20. вијеку“ историчара Немање Девића из Београда.

Цвјетковић је напоменуо да је црквени живот Модриче, по писаним трговима, старији од 170 година.

-Стара црква била је недалеко од мјеста садашње градске цркве, коју је прије 100 година изграђена уз главни пут кроз Модричу, а освештао ју је тадашњи митрополит Петар Зимоњић - рекао је Цвјетковић.
У порти храма након литургије уприличен је културно-умјетнички програм, а у реновираној Светосавској сали ручак за госте и вјернике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана