Обиљежено 27 година од митровданских битака: Одлучност народа и војске одбранила Херцеговину и Српску

Срна
Foto: срна

НЕВЕСИЊЕ – У Невесињу је данас обиљежено 29, односно 27 година, од митровданских битака, које представљају симбол одбране у одбрамбено-отаџбинском рату, када су уз одлучност народа и војске одбрањени Невесиње, Херцеговина и Република Српска.

Представници власти, борачких организација и бројни грађани Невесиња одали су почаст палим борцима служењем помена и полагањем вијенаца и цвијећа на локалитету Спомен-костурнице у насељу Грозд. Потом је служен помен и положено цвијећа код споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу.

Потом је служен помен код централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на Тргу слободе, гдје је, такође, положено цвијеће. Вијенце су положили министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, те Илија Таминџија, Љубиша Крунић и Максим Скоко у име делегације Народне скупштине Републике Српске, посланик Скупштине Србије Дејан Стошић, начелници општина источне Херцеговине, делегација Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, као и представници бројних борачких организација.

Министар Милуновић подсјетио је да је одбрамбено-ослободилачки рат био дуготрајан, исцрпљујући и страдалнички за српски народ, али и наметнут. Митровданске офанзиве биле су напад на једну релативно малу невесињску бригаду и то је једна од највећих битака којом је сачувана цијела Херцеговина.

Они нису имали намјеру да нападну и заузму Невесиње, већ цијелу Херцеговину, рекао је Милуновић. Он сматра да противници ни 1992. ни 1994. године нису имали никакву историјску поуку чим су ударили на Невесињску бригаду. "У стратегији војног ратовања је потребно осигурати три напрема један за успјех, а њима није успјело ни 10 напрема један да пробију линије храбре Невесињске бригаде.

Поучени тим примјером Хрвата, Муслимани су 1994. покушали на другачији начин и лукаво убацити у позадину своје јединице у намјери да центре Невесињске бригаде онеспособе, али им није пошло за руком. Потпуно су десетковани", подсјетио је Милуновић. Ранко Продановић, командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде, рекао је да се и након 29 година осјећа поносно и озарено што су јединица којом је командовао и Невесињска бригада извршили ратни задатак и одбранили Невесиње и источну Херцеговину. "Осјећам се тужно јер цијена коју смо платили је била велика.

Ко зна колико би још имали срећних породица да те 1992. и 1994. године најбољи и најхрабрији синови наше бригаде нису погинули у одбрани и стварању Републике Српске. То јутро је освануло са кишом граната, али борци опредијељени да бране нису помишљали да се повлаче. Морамо бити и срећни и поносни што смо били припадници Невесињске бригаде и што смо дали значајну улогу у стварању Републике Српске, коју морамо и даље чувати и бранити", поручио је Продановић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да су тих дана на све стране били смрт и погибија, али да се одлучно стало на браник Републике Српске и да је највећа заслуга за ту одбрану заслуга бораца и официра. Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић навео је да су Срби увијек нападани на вјерске празнике, па тако и 1992. и 1994. године у Невесињу.

"Храбри Херцеговци успјели су да то одбране. Када је народ сложан онда нас нико не може побиједити. Та слога ће нам требати и сада када смо притиснути са свих страна и када се све обрушило на Републику Српску. Позивам на јединство да Српска настави својим путем не дирајући ништа и не тражећи туђе, већ само наше, оно што су борци створили то нећемо дозволити да нам се узме", истакао је Томић.

Војо Гушић из Борачке организације Невесиње рекао је да су помијешана осјећања на овај дан. Позвао је све политичаре у Српској на мир достојанство и слогу да се очува оно за што су крварили борци. "Не смије бити никаквих подјела. Република Српска мора бити што јача и економски, али и сложна да Борачка организација буде фактор мира и да се слуша глас бораца, а не да нас спомињу само када су избори", поручио је Гушић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана