Обиљежене 22 године од оснивања деветог одреда специјалне полиције

Срна
Обиљежене 22 године од оснивања деветог одреда специјалне полиције

Фоча - Служењем парастоса испред централног фочанског Споменика погинулим борцима и цивилима из посљедњег рата, те полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа, ветерани Деветог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске обиљежили су данас 22 године од формирања овог одреда.Ветеран Деветог одреда Пајо Парица подсјетио је да је ова јединица организована пред крај рата за вријеме најжешћих борби.

"Најупечатљивије у сјећању су нам остали Трескавица и трновско ратиште на којем смо водили свакодневне борбе са припадницима такозване Армије БиХ који су уз помоћ НАТО снага свим силама упирали да направе трансверзалу између Сарајева и Горажда. Не знамо ни сами како смо успјели да се изборимо, али смо издржали и створили смо Републику Срспку", рекао је Паприца.


Обиљежавању годишњице Деветог одреда присуствовао је и генерал Љубиша Боровчанин, који је у вријеме оснивања ове јединице био замјеник команданта Специјалне бригаде полиције.

"Узбуђен сам пошто сам након 19 година у Фочи. Девети одред је заједно са осталим одредима и припадницима Војске Републике Српске стварао Републику Српску", истакао је Боровчанин.

Сјенима погинулих фочанских бораца поклонио се и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

"Припадници овог одреда посебан допринос су дали у јуну 1995. године за одбрану Сарајевско-романијске регије, али у током читавог рата, без обзира у којим су јединицама ратовали", рекао је Савчић.

Обиљежавању у Фочи присуствовали су и припадници Специјалне антитеристичке јединице Полиције Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана