Обиљежена слава храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци

Милан Вујић
Обиљежена слава храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци

ГРАДИШКА - Светом литургијом, освештањем жита и обредом ломљења славског колача данас је обиљежена слава храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да централни православни храм у Градишци већ 158 година у континуитету прославља своју славу Покров Пресвете Богородице.

Слијепчевић је подсјетио да Српска православна црква у Градишци прославља још један значајан јубилеј – 130 година задужбине владике Николаја Велимировића, зграде која се налази уз централни градишки храм и чија је обнова у току.

Он је захвалио куму славе, градишком адвокату Мили Ковачевићу, који је један од три кума храма, те је подсјетио да ће наредне године кум славе бити градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Замјеник градоначелника Драгана Илић честитала је славу свештенству и вјерницима, те је нагласила да су градоначелник и Градска управа увијек били уз њих, у свим светковинама и обнови храма, и да ће тако и остати.

Током славског ручка уручена је и Захвалница свештенику и бившем градишком архијерејском намјеснику Мирку Милисавићу, за 50 година свештеничке службе.

На данашњој локацији Храма Покрова Пресвете Богородице 1865. године свештеник Стојан Угреновић изградио је први храм. Године 1926, за вријеме проте Душана Суботића, приступило се изградњи новог, већег и љепшег храма, који је наредне године освештан.

Храм је служио вјерницима до 1941. године када је девастиран и порушен, али вољом народа након Другог свјетског рата убрзо и обновљен.

Данас Храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци који је реконструисан и обновљен у периоду од 2017. до 2022. године стоји на улазу у Републику Српску и представља велелепну грађевину српског православља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана