Обиљежена слава Дервенте и Саборног храма

Срна
Обиљежена слава Дервенте и Саборног храма

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је данас свечано обиљежена крсна слава града - Успење Пресвете Богородице и истоименог Саборног храма. Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске служен је парастос за 608 српских војника.

Испред спомен-обиљежја вијенце су положили градоначелник Дервенте Милорад Симић, делегација Скупштине града на челу са предсједником Мирком Земуновићем, као и представници Градске борачке организације, удружења и организација пористеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, Полицијске станице и политичких партија.

Одржана је и свечана сједница Скупштине града, на којој су додијељена признања заслужним појединцима и колективима.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је новинарима да су поводом Дана града у августу организоване бројне свечаности, међу којима је 15. Дервентски сајам привреде и туризма, на којем је било више од 100 излагача.

Симић је истакао да је Дервента “мало привредно чудо”, те да је поносан резултатима који су, захваљујући помоћи дијаспоре, до сада постигнути у овом ратом порушеном граду.

Према његовим ријечима, Дервента је најпрепознатљивија оаза у Републици Српској и БиХ када је у питању привредно окружење.

“Смањујемо број незапослених, у односу на прошлу годину за 18 одсто. Дошли смо до испод 700 евидентираних на заводу за запошљавање. Из окружења долазе да раде у Дервенту, али и да живе”, каже он.

Симић је навео да на подручју Дервенте ради 539 самосталних привредника, 190 привредних друштава, око 120 пољопривредних произвођача, а има и око 1.000 пољопривредних произвођача који се нису регистровали.

Он је истакао да су у Дервенти и 32 стране компаније, међу којима доминирају аустријске, италијанске, њемачке, а ускоро и једна кинеска фирма отвара своје пословне капацитете.

На свечаној сједници Скупштине града уручена су највиша признања града -великогоспојинске повеље за златним грбом компанији “Фрукта трејд”, предузећу “Нивекс” и пољопривредном произвођачу Раду Ћудићу из Црнче.

Власник компаније “Фрукта трејд” Душко Рељић изразио је захвалност онима који су предложили и подржали да ова компанија добије признање града, те истакао да ће ово признање бити мотив да наставе да раде у интересу фирме и града.

“Захвалност људима у фирми који су озбиљно схватили пандемију вируса корона и што смо се организовали и преживјели прве ударе. Нисмо имали губитака, чак смо расли, што је заслуга менаџмента. Нисмо имали знатнијих проблема и надам се да ће ово брзо да прође те да ћемо наставити темпом као прије пандемије вируса корона”, изјавио је новинарима Рељић.

Он наводи да “Фрукта трејд” тренутно запошљава 1.500 радника, да у 40 градова има 47 маркета, као и производњу, те да се не боји за будућност.

Власник предузећа “Нивекс” Драго Наградић истиче да је предузеће основано 1994. године као трговачка радња, да је током година мијењало дио рада и постало је производно предузеће.

“Кренули смо са једним радником, а сада имамо 47. Данас послујемо у властитим просторијама на двије локације у граду и у приградском насељу Поље”, навео је он.

Наградић каже да је ово признање потврда континуираног рада заједно са свим привредницима Дервенте, који су заједно из пепела дизали ову локалну заједницу и њену привреду.

Пољопривредни произвођач Раде Ћудић изразио је задовољство добијеним признањем и захвалност што су препознати од града и одборника.

“Ми смо пресрећни и задовољни што смо међу добитницима. Мислим да је ријеткост да се у пољопривреди добија признање, изградили смо се добро, објекте, држимо стоку, музне краве, нешто више радимо и то је препознато”, навео је Ћудић.

Крсна слава Саборног храма Успење Пресвете Богородице обиљежена је литургијом и свечаном литијом, те ломљењем славског колача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана