Обиљежена крсна слава бихаћко-петровачке Епархије

Срна
Обиљежена крсна слава бихаћко-петровачке Епархије

ЛИВНО - Епархија бихаћко-петровачка данас је у Ливну обиљежила крсну славу и 30 година постојања.

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је Срни да је данас обиљежена крсна слава Епархије - Сабор Срба светитеља и да од данас незванично почињу славити Новомученике ливањске.

Према његовим ријечима, бити Србин у Крајини је подвижнички чин. “Срби православци који су се вратили на своја огњишта осјећају радост иако је данас у Крајини тешко бити Србин”, додао је владика.

Због ситуације изазване вирусом корона крсна слава епархије обиљежена је на скроман, али свечан начин.

Свету архијерејску литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Ливну служиле су владике бихаћко-петровачки Сергије, славонски Јован и умировљени епископ средњоевропски Константин.

Владика славонски Јован је у бесједи истакао љепоте Храма Успења Пресвете Богородице у Ливну у којем се налазе иконе донесене из Јерусалима и свједоче о побожности народа у Крајини.

Након богослужења, владика Сергије одликовао је Оредом новомученика бихаћко-петровачких владике Јована и Константина и протиницу Зору Радмило.

Владика Сергије унаприједио је пароха ливањског Предрага Црепуљу у чин протонамјесника.

“Мало данас Срба живи у Ливну, али ја као парох ливањски нисам наишао на нелагодност међу Ливњацима. Сљедеће година у плану је да се у обновљеном храму у Ливну обиљежи 800 година од аутокефалности Српске православне цркве у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја”, рекао је Црепуља за Срну.

Свечаном обиљежавању крсне славе Епархије присуствовала је и начелник општине Дрвар Душица Рунић која је указала да је вјера једна од важних окосница повратка.

“Свештенству и вјерном народу наше епархије честитам овај тридесетогодишњи јубилеј. Вјера нас је сачувала у најтежим временима и данас нас држи у нади за боље сутра”, рекла је Рунићева за Срну.

Крсној слави Епархије бихаћко-петровачке присуствовала је и министар здравља, социјалне заштите и избјеглих у Ливањском кантону Василија Броћета, те представници Исламске и Римокатоличке заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана