Оби­ље­же­на го­ди­шњи­ца стра­вич­ног зло­чи­на не­да­ле­ко од Ро­га­ти­це

С. М.
Оби­ље­же­на го­ди­шњи­ца стра­вич­ног зло­чи­на не­да­ле­ко од Ро­га­ти­це

РО­ГА­ТИ­ЦА - Па­ље­њем сви­је­ћа за­ду­шни­ца, па­ра­сто­сом, ко­ји је слу­жио стар­је­ши­на цр­кве Све­те тро­ји­це у Ро­га­ти­ци Пре­драг Ма­сал, и пола­га­њем ви­јен­ца код при­год­ног спо­мен-оби­љеж­ја на ло­ка­ли­те­ту Во­ди­це код Ро­га­ти­це ју­че је још јед­ном вра­ће­но сје­ћа­ње на стра­да­ње по­ро­ди­це Ми­ло­ми­ра - Ми­ће Об­ра­до­ви­ћа из се­ла Тр­но­во ко­ја је на сви­реп на­чин бу­квал­но уни­ште­на од стра­не ком­ши­ја му­сли­ма­на из окол­них се­ла у но­ћи из­ме­ђу 4. и 5. ју­ла 1992. го­ди­не.

Том при­ли­ком уз гла­ву по­ро­ди­це Ми­ћу Об­ра­до­ви­ћа (43) уби­је­ни су Ми­ћи­на су­пру­га Зор­ка (37), кћер­ка Да­ни­је­ла (19), син Дар­ко (16), муж ста­ри­је кћер­ке брач­ног па­ра Об­ра­до­вић, До­бри­ле, Го­ран Пе­ро­вић (27), кум Ми­ло­драг Мо­ти­ка (39), ком­ши­ја и бли­жи ро­ђак Дра­ган Ку­смук (33).

Из по­ро­ди­це Об­ра­до­вић остала је жи­ва са­мо нај­ста­ри­ја кћер­ка До­бри­ла, ко­ја је због за­по­че­тих рат­них зби­ва­ња у ви­со­кој труд­но­ћи оти­шла у из­бје­гли­штво у Обре­но­вац, гдје је не­пун мје­сец при­је по­ро­дич­не тра­ге­ди­је, 12. ју­на, ро­ди­ла дру­гу кћер­ку Мир­ја­ну, ко­ја као и не­што ста­ри­ја се­стра Ми­ли­ја­на ни­је ни за­пам­ти­ла оца, ба­ку и дје­да, тет­ку  уја­ка.

Ту­жан је и крај До­бри­ли­ног су­пру­га Го­ра­на Пе­ро­ви­ћа, ко­ји је та­ко­ђе био у Обре­нов­цу. Он се са­мо­и­ни­ци­ја­ти­вно, уз обра­зло­же­ње да иде да пу­ни­ци и пун­цу “иште му­шту­лук” јер су до­би­ли још јед­ну уну­ку, вра­тио у Ро­га­ти­цу и Тр­но­во и то је крај ње­го­ве сре­ће и ци­је­ле же­ни­не породице, за шта до да­на­шњих да­на ни­ко ни­је ни про­це­с­у­и­ран, а да се не го­во­ри о ка­жња­ва­њу, иако је, ка­ко ре­че пред­сјед­ник оп­штин­ске Бо­рач­ке ор­га­ни­за­ци­је у Ро­га­ти­ци Ми­шо Со­ко­ло­вић, у ту­жи­ла­штву све до­ку­мен­то­ва­но, али не­ма оп­ту­жни­це и пи­та­ње је хо­ће ли је и би­ти без об­зи­ра на то што је на сви­реп на­чин уни­ште­на јед­на по­ро­ди­ца.

И ове, 31 го­ди­не од стра­да­ња ње­не по­ро­ди­це, је­ди­ни пре­жи­вје­ли члан, крх­ка и са­мо­хра­на кћер­ка и се­стра До­бри­ла, по­сје­ти­ла је за­јед­нич­ку гроб­ни­цу сво­је по­ро­ди­це на гро­бљу Лу­жни­ца у Ро­га­ти­ци и сво­јим нај­ми­ли­јим при­слу­жи­ла сви­је­ћу и за­ли­ла је су­за­ма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана