Обиљежена 31 година од страдања 56 припадника новоградске бригаде

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Парастосима, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа данас је у Новом Граду обиљежена 31 година од погибије 56 бораца Војске Републике Српске и три цивила из ове локалне заједнице.

Јутрос су парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служили свештеници Немања Видић и Небојша Њежић.

У капели Светог Прокопија на мјесном гробљу у Пољавницама парастос је служио парох Небојша Њежић.

Он је у пригодној бесједи након парастоса рекао да Републику Српску, скупо плаћену животима треба чувати јединством те да јунаци који су за своју слободу дали животе не смију бити заборављени.

"У вријеме кад се поздрављамо најрадоснијим поздравом Христос се роди, наша су осјећања помијешана са тугом и болом. Нажалост, кроз историју често се дешавало да нас непријатељи нападају управо у вријеме великих хришћанских празника", рекао је он.

Њежић је поручио да сјећање на жртве јунака треба пренијети будућим генерацијама.

Предсједник Скупштине општине Нови Град Зоран Кукавица и предсједник Предсједништва борачке организације Нови Град Немања Старчевић положили су вијенац на спомен-плочу за 21 погинулог и три страдала припадника Војске Републике Српске те четири цивилне жртве рата, постављену на капелу у Пољавницама 2016. године.

Кукавица је рекао да српски народ слогом и јединством чува Републику Српску.

"Само два дана послије Дана Републике Српске сјећамо се једног од натрагичнијих дана у нашој општини .Жртве нас обавезују да без обзира на све притиске чувамо Републику Српску“, рекао је он.

Делегација општине Нови Град, Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила положила је вијенац на мјесном гробљу у Чађавици гдје је сахрањено шест бораца Војске Републике Српске страдалих 11. јануара 1993. године.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да је 11. јануара 1993. године Новоградска бригада имала највеће губитке у минулом рату.

"У једном дану погинуло је 56 бораца. Ових дана обиљежавамо њихово страдање парастосом и полагањем цвијећа и вијенаца у њихову част", рекао је Гачић.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да је 11. јануар 1993. године најтрагичнији дан у историји ове локалне заједнице.

"Имамо обавезу да истину о томе што се дешавало у прошлости пренесемо нашој дјеци, унуцима, да им испричамо како је стварана Република Српска. Управо та историја треба бити подстрек за стабилнију и јачу Републику Српску. Морамо учити младе генерације јер ако не буду знали, бојим се да ће све ове жртве бити узалудне", рекао је Лукач.

У нападу припадника такозване Армије БиХ из Цазинске Крајине на локалитет Сува Међа у Бањанима 11. јануара 1993. године погинули су углавном припадници Четвртог батаљона Новоградске бригаде.

Кроз редове Новоградске бригаде у минулом рату прошло је 8.263 борца а од 348 бораца с подручја ове општине који су своје животе дали за Српску , њих 248 је погинуло у редовима Бригаде а 1.175 је рањено.

Општина Нови Град је 11. јануар уврстила у календар значајних датума 2010. од кад се обиљежава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана