Обиљежена 31 година од формирања прве бирчанске пјешадијске бригаде

Срна
Обиљежена 31 година од формирања прве бирчанске пјешадијске бригаде

ШЕКОВИЋИ - У Шековићима је данас обиљежена 31 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, чија су 363 борца положила животе у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице служен је парастос погинулим борцима, а на централно Спомен-обиљежје и у Спомен-соби погинулим борцима Војске Српске положено је цвијеће.

Предсједник Скуштине Борачке организације Прве бирчанске бригаде Недељко Радивојевић изјавио је Срни да је ово значајан датум за све борце и додао да ће га обиљежавати у складу са могућностима док су живи.

Радивојевић је напоменуо да је огроман значај бораца из Шековића у одбрани српске земље и да је кроз бригаду прошло око 4.500 војника који су се борили на ратиштима широм Републике Српске, од сарајевског и крајишког, до Херцеговине и Посавине.

Он је подсјетио да је током Одбрамбено-отаџбинског рата више од 800 бораца рањено, а страдало је и 56 цивила, те да су процентуално међу првима у Републици Српској која је имала највећи број страдалих, само су Илијаш и Братунац дали већи број бораца за темеље Српске.

Ратни командант бригаде Љубомир Влачић је у обраћању честитао овај јубилеј Бригаде.

"Нисмо бранили само Бирач, него цијели простор Републике Српске с циљем да помогнемо нашим јединицама, нашем народу, а и ми смо добијали помоћ када је то било потребно. Заједно смо сви носили терет рата", рекао је Влачић.

Начелник општине Шековићи Миладин Лазић изјавио је Срни да је ово значајан јубилеј за цијелу регију, а посебно за Шековиће.

"Знамо из прича наших старијих колики су допринос дали борци очувању Српске, на чему смо им посебно захвални. Слава палим борцима, а преживјелима никада нећемо заборавити заслуге за оно што данас имамо и треба да чувамо, а то је наша Република Српска", додао је Лазић.

Седамдесетчетворогодишња Илинка Мркајић изгубила је сина јединца Миодрага који је имао 22 године када је погинуо. Данас живи сама, двије кћерке су удате, а супруг је преминуо.

"Син је тек дошао из Новог Сада са факултета и живот дао за нашу Републику Српску. Злочинцима никад нећу заборавити ни опростити, а посебно што још увијек нико за то није одговарао. Наше људе тјерају, оптужују за нешто што нису учинили, а њихове нико не дира. Нема правде", изјавила је Срни Мркајићева.

Прва бирчанска пјешадијска бригада Војске Републике Српске за ратне заслуге одликована је Орденом Немањића.

Обиљежавању 31 године од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде присуствовали су ратни командант бригаде Љубомир Влачић, бивши борци, породице погинулих бораца, представници борачких организација, начелници општина регије Бирач и други који су заслужни за формирање бригаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана