Обиљежен Дан ратних војних инвалида Српске: Скуп пијетета и наде за боље сутра

С. М.
Обиљежен Дан ратних војних инвалида Српске: Скуп пијетета и наде за боље сутра

РОГАТИЦА - По сваку цијену потребно је чувати и сачувати Републику Српску јер без ње не би било ни нас, поручио је предсједник Савеза ратних војних инвалида РС Драган Врховац из Рогатице, гдје је обиљежен Да­н РВИ Српске.

Обиљежавање је почело полагањем вијенца пред Спомен-собом која чува сјећање на 291 погинулог борца са подручја рогатичке и сусједних општина у посљедњем рату, а парастос у Спомен-соби одржао је парох цркве у Рогатици Предраг Масал.

Искоришћена је прилика да представници Савеза још једном, и поред великог разумијевања ресорног министарства и Владе Српске, укажу на тежак положај РВИ. Траже да основица за обрачун инвалиднина буде везана за просјечну плату из претходне године и да се ослободе плаћања лијекова, јер неки инвалиди за лијекове дају и цијеле своје инвалиднине. Уз то, траже и веће укључивање локалних заједница у рјешавање њихових материјалних и других проблема.

Иначе, РВИ су, рекао је Врховац, категорија у опадању.

- Било нас је више од 45.000, а посљедњи подаци говоре да је садашње стање око 33.000 - нагласио је Врховац.

Домаћин овог скупа је било Удружење РВИ у Рогатици, чији је предсједник Миломир Ећимовић истовремено и предсједник Скупштине РВИ Српске, а присуствовали су представници већег броја удружења широм Републике.

Настављајући традицију заједничког дружења свој прилог дали су и представници Савеза РВИ и породица погинулих бораца Војводине који су колегама из Српске предали заставу тробојку дугу 50 метара у нади да ће још више повезати два братска савеза.                       

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана