Обиљежен дан потписивања примирја у Великом рату у Сокоцу

срна
Foto: срна

СОКОЛАЦ– Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегације соколачке општине, општинских Удружења потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца и СУБНОР-а данас су, поводом 11. новембра, Дана потписивања примирја у Великом рату, положили вијенце код Споменика српском добровољцу на Сокоцу на којем су уписана имена скоро 400 бораца овог краја.

Амбасадор Ђорђевић рекао је данас новинарима да су представници Амбасаде Србије и ове године код овог споменика на Сокоцу да би обиљежили меморијал са својом браћом у Републици Српској. Ђорђевић је нагласио да ће сваке године у име државе Србије долазити овдје да обиљежи Дан потписивања примирја у Великом рату, али и 15. септембра - на Дан почетка пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

"Искористили смо мало времена да разговарамо и о инфраструктурним пројектима који се реализују између Србије и БиХ, који неће заобићи Романију, Соколац и овај регион насељен нашим народом", нагласио је амбасадор Србије.

Начелник општине Милован Бјелица изразио је захвалност амбасадору Ђорђевићу и његовом сараднику војном аташеу у Амбасади Србије потпуковнику Саши Нешићу који су данас положили вијенац код Споменика српском добровољцу на којем су уписана имена скоро 400 бораца са подручја Сокоца, учесника у одбрамбеним ратовима Србије.

Он је истакао да су Романија и Соколац дали велики број својих бораца у ослободилачким ратовима Србије, да су се борили у Првом и Другом свјетском рату за слободу, те нагласио да је ово подручје имало снажну подршку и хуманитарну помоћ Србије и у минулом грађанском рату у БиХ.

Бјелица је нагласио да је са Ђорђевићем данас разговарао и о актуелној ситуацији у Српској и БиХ, али и стању у привреди и инфраструктурним пројектима. Он је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и Амбасади Србије у БиХ на свему што чине за Републику Српску и српски народ у цјелини.

 "И ово је један од доказа да нема граница између српског народа ни са лијеве, ни са десне стране Дрине и да ова ријека никада није била граница. Све ћемо учинити да наставимо овакву сарадњу, која ће бити оснажена и верификована новим споразумима кад је у питању Отворени Балкан, што ће много значити и за БиХ", рекао је Бјелица.

Он је нагласио да су такви споразуми једина шанса развоја и опстанка у Српској и у БиХ, јер се све те заједнице морају наслањати једна на другу због генерација које долазе.

Предсједник соколачког Удружења потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. Бранимир Ђурковић подсјетио је да се од 2008. године, када је подигнут Споменик српском добровољцу на Сокоцу, потомци солунских бораца окупљају да би обиљежили два значајна датума из Великог рата и оживјели сјећања на њихова велика дјела.

"Тих 400 добровољаца са подручја Сокоца је сваки прича за себе и ми се сваке године присјетимо бар једног од њих, причамо и преносимо сјећања на њихову борбу, али и голготу кроз који је српски народ прошао у Великом рату", навео је Ђурковић.

Како се од прошле године 15. септембар, Дан почетка пробоја Солунског фронта обиљежава и као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Ђурковић је предложио да локална управа за тај празник обезбиједи око 500 застава грађанима ове општине да буду истакнуте тог датума.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра када су силе Антанте у 11.00 часова у Француској потписале примирје са Њемачком, чиме је 1918. завршен Велики рат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана