Обиљежен Дан побједе над фашизмом и Дан Европе

Срна

Дервента - У Дервенти је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом и Дан Европе полагањем вијенаца испред Спомен-обиљежја борцима НОР-а код Основне школе “Никола Тесла” и на Партизанском гробљу.

Осим представника СУБНОР-а, вијенце су положиле и делегација Удружења “Јосип Броз Тито”, Борачке организације, начелник општине Милорад Симић, потпредсједник СО Дервента Славко Томаш, те представници политичких партија.

Симић је изјавио да је Дервента дала значајан број учесника у борби против фашизма и од суштинске је важности не заборавити догађаје из тековина антифашистичке борбе.

“Имамо срећу да данас имамо још живих учесника Народноослободилачке борбе, ту су и потомци, поштоваоци и сви други, да се присјетимо и не заборавимо сва дешавања из тог времена. Милиони људи су погинули у борби против највећег зла”, рекао је Симић.

Он је подсјетио да је увијек био заговорник да историју не треба мијењати, те да треба да остане успомена на оне који су најзаслужнији за стварање глобалног мира у свијету.

“На недавно одржаном Сабору СНСД-а усвојена је Деклерација у којој је прецизиран однос према тековинама антифашизма, што је званична потврда да и ми на локалном нивоу радимо на обнови свих оних спомен-обиљежја који су након 1992. године неки појединци оштетили”, додао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана