Обиљежен Дан оснивања Градишке бригаде

Срна
Обиљежен Дан оснивања Градишке бригаде

Градишка - Служењем парастоса и полагањем вијенаца код централног спомен-обиљежја у градском парку у Градишци, данас је обиљежен Дан оснивања Лаке пјешадијске градишке бригаде.

Један од команданата ове бригаде Љубомир Пеулић подсјетио је да је градишка бригада основана 12. јуна 1992. године и да је већ тада имала искуства у борбеним дејствима као Одред територијалне одбране.


"Након оснивања, бригада је имала два батаљона, а већ крајем 1992. и почетком 1993. године имала је пет батаљона. Учествовала је у ратним дејствима на пробоју коридора, добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске и није препустила ни метар територије коју је бранила", навео је Пеулић.

Он је додао да је градишка бригада крајем рата бранила више од 40 километара сјеверне границе на Сави и 16 километара на добојском ратишту.

Према његовим ријечима, бригада је на почетку бројала 600 људи, а до краја рата имала је девет батаљона са укупно 5.150 бораца. У ратним дејствима погинуло је 119 бораца, а 347 је рањено.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да је градишка бригада, бранећи Републику Српску, показала храброст и војничко умијеће.

"Градишку бригаду не прати ниједно кршење правила ратовања, нити било какав почињени ратни злочин. На темељима те јуначке борбе данас уживамо у миру и слободи и можемо да развијамо Репубику Српску, стварамо бољи живот, подижемо привредну активност и сачувамо људе на овим просторима", нагласио је Латиновић.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци јутрос је служена литургија, а потом и помен за погинуле борце градишке бригаде.

Вијенце на централно спомен-обиљежје у градском парку у Градишци положиле су делегације ове бригаде, општине Градишка, Борачке организације Републике Српске, општинске борачке организације, Организације породица погинулих и несталих бораца и цивила, Удружења ратних војних инавалида, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Станице јавне безбједности Градишка, СУБНОР-а и представници политичких партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана