Дервента: Обиљежен дан ослобођења општине у Другом свјетском рату

Срна
Дервента: Обиљежен дан ослобођења општине у Другом свјетском рату

ДЕРВЕНТА- Полагањем вијенца на спомен-обиљежје погинулим и умрлим борцима Народноослободилачког рата /НОР/, у Дервенти је обиљежен 19. април - Дан ослобођења ове општине у Другом свјетском рату.

Вијенац испред споменика код Основне школа "Никола Тесла" положили су начелник општине Милорад Симић и предсједник Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата /СУБНОР/ Дервента Борислав Прерадовић, чиме је одата пошта страдалима у Народноослободилачком рату.

Ове године Дан ослобођења општине Дервента се подудара са датумом Васкрса, и у складу са мјерама уведеним с циљем спречавања ширења заразе вирусом корона помен херојима и полагање вијенца је уприличено данас.

Симић је нагласио да сјећање на хероје не смије да изблиједи, подсјетивши да се управо због тога у Дервенти његује традиција обиљежавања важних датума из НОР-а.

"Морају се поштовати учесници НОР-а, мора се поштовати сјећање на оне који су дали животе за наш град и нека им је вјечна слава", рекао је Симић новинарима.

Он је истакао да су на подручју општине обновљени споменици страдалим у НОР-у.

Предсједник СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић истакао је важност његовања сјећања на страдале у борби за ослобођење Дервенте.

"Тада нам је пошло за руком да се ослободимо од великог зла које је пријетило човјечанству. Надам се да ће борба коју данас водимо против овог невидљивог непријатеља такође резултирати побједом", рекао је Прерадовић, изражавајући наду да ће традиција обиљежавања у Дервенти трајати дуго.

У Другом свјетском рату 1.350 становника ове општине убијено је у логорима, затворима и на кућном прагу, подаци су општинског Савеза удружења бораца НОР-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана