Обиљежен Дан општине Мркоњић Град

Срна
Обиљежен Дан општине Мркоњић Град

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, у капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је новинарима да су на даншњи дан помијешана осјећања.

"Тужни смо јер се сјећамо оних које смо изгубили, а радосни јер смо се вратили на своја огњишта. Данас славимо свој 24. рођендан, који дочекујемо сложни и јединствени, заједно смо градили и обнављали свој град у поратном периоду", истиче Аничићева.

Представник Борачке организације Мркоњић Град Душко Милетић подсјетио је да за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао и да Тужилаштво БиХ не третира српске жртве као све остале.

Породице жртава не губе наду да ће правда једног дана стићи и да ће неко одговарати за стравичне злочине који су почињени на подручју ове општине.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао рођеног брата и два брата од стрица, каже да је био страшан призор у фебруару 1996. године, када су се вратили из избјеглишта.

"Објекти порушени, куће спаљене, а од свега је била најболнија масовна гробница, стотине породица су завијене у црно. Иако се све зна, још нико није одговарао за злочине, али ја вјерујем да ће правда кад-тад стићи", каже Митрић.

Дан општине је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске. Међу ексхумираним је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана