Обиљежен Дан општине Модрича

Срна
Обиљежен Дан општине Модрича

Mодрича - У Модричи је данас обиљежен Видовдан, Дан општине и сјећање на 25 година од ослобађања од муслиманско-хрватских јединица у акцији "Коридор 92".

Тим поводом служен је парастос код централног споменика борцима и цивилима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и одржана свечана сједница Скупштине општине.

У свим православним црквама на подручју Модриче јутрос је служена света литургија, а пред централним спомен-обиљежјем служен је помен за више од 700 погинулих бораца и цивила.

Цвијеће на спомен-обиљежје страдалим у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату положили су начелник општине Младен Крекић, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, те посланици у Народној скупштини Републике Српске Бојан Видић и Стево Јоксимовић.

Цвијеће су положили и представници организација које окупљају демобилисане борце, породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и логораши, те представници институција, установа, предузећа, невладиних организација и политичких партија из Модриче.

Поштоваоци и потомци страдалих у Првом и Другом свјетском рату, те представници општине, цвијеће су у Централном парку положили на Спомен-костурницу и спомен-обиљежје погинулима у пробоју Солунског фронта.

Вишедневна манифестација обиљежавања Дана општине, 28. јуна, у оквиру које је у недјељу, 25. јуна, обиљежено и 25 година пробоја Коридора на Дугој Њиви, завршена је обраћањем начелника Крекића и додјелом општинских признања и награда.

Одборницима, руководству и грађанима Модриче, на свечаној сједници, одржаној у Српском култруном центру, Дан општине честитали су у име Владе Републике Српске министар Клокић, у име предсједника Републике Српске Синиша Каран, те прочитани телеграми-честитке бројних институција Републке Српске, општина и градова и јавних установа у Српској.

Каран је рекао да је Модрича примјер општине која са успјехом рјешава броје проблеме са којим се сусреће, а Клокић је, честитајући Дан општине, у име Владе Републике Српске, грађанима и руковоству пожелио успјех у раду и развоју ове локалне заједнице.

Највише општинско признање "Повеља Модриче" ове године додијељена је мушком одбојкашком клубу "Модрича-Оптима", који је обиљежио 50 година рада и успјешног представљања у земљи и иностранству.

Добитници Плакете, коју општина додјељује поводом Видовдана јесу професор доктор Драгомир Костић за помоћ у лијечењу војника и цивила у протеклом рату, као и Ватрогасни савез Републике Српске за опремање Територијалне ватрогасне јединице Модрича.

На сједници су уручене и двије дипломе, те новчане награде за три успјешна пољопривредна произвођача, као и похвале за 17 најуспјешнијих ученика у основним и средњим школама у Модричи.

Предсједник Одбојкашког клуба "Модрича-Оптима" Вид Благојевић, говорећи у име награђених, истакао је да је изузетна част што је Одбојкашки клуб добио највеће општинско признање - Видовданску повељу.

"У пола вијека постојања модрички одбојкаши били су прваци Југославије 1979. године, а 1980. године били су пети у Европи. Одбојкашки клуб је први побједник заједничког шампионата БиХ у сезони 2006. године и побједник Купа БиХ. Клуб је освајач осам првенстава и Куп-такмичења Републике Српске. Ове године Клуб је првак Републике Српске и вратиће се у Премијер лигу БиХ", рекао је новинарима Благојевић.

Крекић је истакао да је највећи успјех између два Видовдана изградња и опремање дјечијег обданишта и кафетерије, у које су општина и швајцарска хуманитарна фондација "Дјеца нашег свијета" уложиле 1,4 милиона КМ.

"Почетком рада објеката које смо отворили прије свечане сједнице биће дугорочно ријешено питање боравка дјеце у предшколским установама, као и подршка и помоћ дјеци са посебним потребама у Модричи", рекао је Крекић новинарима.

Сваке године на гроб бившег предсједника Републике Српске Милана Јелића делегације Скупштине општине положе цвијеће.

Ове године цвијеће на Јелићев гроб на Градском гробљу у Модричи положили су Бојан Видић, посланик у Народној скупштини Републике Српске из Модриче, и Вид Стојановић, одборник у локалном парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана