Oбиљежен Дан и крсна слава општине Рогатица

СРНА
Oбиљежен Дан и крсна слава општине Рогатица

РОГАТИЦА -У Рогатици је данас обиљежено Преображење Господње- Дан и крсна слава ове општине.

Послије свете литургије у Цркви Свете Тројице у Рогатици, свечана литија је кренула до зграде општине.

Вијенце на спомен-плочу код спомен-собе у знак сјећања на 294 борца са подручја ове општине погинула у протеклом рату положили су начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је Срни да су у периоду између двије славе почели неколико захтјевних и амбициозних пројеката.

Он је додао да ће наредних дана, након застоја због због укупних геополитичких прилика, бити завршен један од највећих пројеката - водоснабдијевање села Пљешевица, Ћемановићи и Сељани, вриједности око 1.000.000 КМ, чијом реализацијом ће око 200 домаћинства бити квалитетно снабдјевено водом, захваљујући Влади Српске и финансијеру Европској инвестиционој банци.

Јагодић је истакао да је у току завршна фаза реконструкције Градске пијаце у градском насељу, за шта је општина за прву фазу добила 350.000 КМ од Владе Републике Српске.

У Рогатици је, наводи, уређена и централна саобраћајница и главна улица у градском насељу што је Влада Републике Српске финансирала са 500.000 КМ, преко извођача радова "Романијапутева".

Захваљући Влади Српске, како наводи, проширен је објекат вртића за 100 метара квадратних, те проширен капаците ове установе, за шта је издвојено око 250.000 КМ.

Он је рекао да је завршена друга фаза изградње нове спортске дворане у Рогатици, средствима Владе Српске у износу од 500.000 КМ и дијелом средствима из помоћи Србије.

Јагодић је изразио задовољство што ће ускоро бити саниран школски објекат на Стјеницама, да би се обезбиједили бољи услови за мањи број ђака из околних села.

Он је нагласио да локална управа припрема пројекат за водоснабдијевање "природним падом" рогатичког насеља и околних села, са извора Берег и Ракитница.

Јагодић је навео да су на земљишту, које је Влада Српске недавно пренијела на општину, планирани станови за младе брачне парове, изградња три/четири објекта колективног становања и 22 локације за индивидуалну стамбену градњу.

Он је истакао да се припрема документација за "Викенд насеље" на Борикама, у коме ће се, на простору око 50 хекатара продавати локације за изградњу кућа за одмор и становање, са три категорије објеката и три категорије површина.

Јагодић је рекао да га посебно радује обећање из ресорног Републичког секретаријата да ће у Рогатици бити изграђен стамбени објекат са 30 станова за смјештај избјеглих и расељених лица, чиме ће бити збринуте преостале породице из ове категорије са подручја општине.

Он је подсјетио да су у јуну подијељени кључеви за 15 лица у објекту изграђеном по пројекту ЦЕБ-два, вриједности 981.897 КМ, Регионалног стамбеног програма.

Каран: Влада Српске за пет-шест година уложила у општину око 18 милиона КМ
Министар унутрашњих послова Републике Синиша Каран изјавио је да је Влада Српске у посљедњих пет-шест година издвојила око 18 милиона КМ кроз разне пројекте у општини Рогатица.

Каран, који је данас у Рогатици присуствовао обиљежавању Дана и крсне славе општине, рекао је новинарима да је око седам милиона КМ обезбијеђено путем кредитних задужења код Инвестиционо-развојне банке.

Он је нагласио да је Влада Српске протеклих година настојала и то чини и данас да својом помоћи обезбиједи равномјереан развој свих локалних заједница, те да је циљ да се обезбиједи добар живот за младе, да се задрже на овим просторима.

Према његовим ријечима, Рогатица је једна од ријетких општина која упише исти, чак и већи број ученика у основну школу, што није случај са околним општинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана