Обезбјеђена кредитна средства за откуп земљишта за слободну зону у Братунцу

Срна
Foto: arhiva

БРАТУНАЦ - Створени су предуслови за експропријацију предвиђених 40 хектара земљишта за изградњу индустријске бесцаринске зоне код новог моста и граничног прелаза "Братољуб" у братуначкој општини, а кредитна средства су обезбијеђена, речено је након разговора министра привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослава Петричевића и начелника општине Братунац Срђана Ранкића.

Петричевић је рекао да се упознао о досадашњим припремним активностима и да се чека израда главног пројекта за пословну зону за наредних два мјесеца.

"То ће нам омогућити да се обратимо владама Републике Српске и Србије за средства за изградњу инфраструктуре у новим индустријским зонама. Све активности су приведене крају и ово питање ће бити делегирано за прву заједничку сједницу двије владе која ускоро треба да буде одржана", појаснио је данас Петричевић.

Он је истакао да би та средства била искориштена за инфраструктуру, што би омогућило изградњу производних капацитета заинтересованих привредних субјеката.

Петричевић је навео да је циљ отварање прерађивачких капацитета из области машинске, грађевинске, текстилне и индустрије обуће, који запошљавају већи број радника и извозно су оријентисани, као и за прераду пластике.

"Положај Братунца и отварање новог граничног прелаза отварају велике могућности за привредни развој и запошљавање радника са обје стране Дрине у новој индустријској зони. Она ће унаприједити привредни развој и запошљавање на овом подручју", оцијенио је Петричевић.

Ранкић је рекао да је општина обезбиједила кредитна средства за експропријацију, у елаборату предвиђених, око 160 парцела за бесцаринску индустријску зону на основу Одлуке Владе Републике Српске о проглашавању те локације од општег интереса.

"Геодетски елаборати и цијепање неких парцела су већ завршени и позвали смо власнике да не обављају сјетву на тим њивама, јер ће им у току ове године бити исплаћена накнада за експпоприсано земљиште на којем ће се градити електро, водоводна, канализациона и путна инфраструктура неопходна за изградњу и функционисање будућих привредних субјеката у тој зони", истакао је Ранкић.

Он је додао да постоји велико интересовање привредника из Републике Српске и Србије за отварање својих капацитета у слободној зони и да очекује да ће већ у овој години неки од њих почети да обављају своју дјелатнос на овој локацији коју је данас обишао са министром Петричевићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана