Обављен годишњи преглед липицанера

Срна
Обављен годишњи преглед липицанера

Прњавор - На ергели "Вучијак" у Прњавору, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, извршен је годишњи преглед грла и њихово оцјењивање од стручњака из окружења с циљем уласка ове ергеле као пуноправног члана у Свјетску асоцијацију коња липицанера /ЛИФ/.

Младен Стојановић из Министарства пољопривреде Српске каже да је обављено оцјењивање и класирање свих грла на ергели, што је један од услова за чланство у ЛИФ-у.

"Данас смо имали експертски тим из окружења који је извршио оцјењивање. Радимо све што је потребно да ергела у Прњавору као једина у БиХ добије пуноправни статус у чланству свјетске асоцијације", рекао је Стојановић.

Он је додао да је ресорно министарство до сада уложило знатна средства у одржавање ергеле како би ова јавна установа заживјела у правом свјетлу у смислу квалитетног узгоја приплодних коња и да би била повећана вриједност грла.

"Циљ и смисао јавне установе јесте да добијемо употребну вриједност грла која ћемо сутра продавати по цијелој Европи, па и свијету. Озбиљан стручни посао који смо данас урадили је само услов или основа да посао доведемо до краја", појаснио је Стојановић.

Управник ергеле "Липик" из Хрватске Дамир Јакшић, који је на ергелу "Вучијак" дошао на позив Министарства да би био у комисији за оцјењивање коња, каже да је циљ да се направи план управљања даљим размножавањем коња, као и управљања самом ергелом.

"Узимамо све податке о грлу, покушавамо добити одређени стандард што се тиче висине и уједначености стада, посебно пазећи на родове и линије који су овдје у ергели како би се сачувао генетски материјал и генетско благо које је овдје заступљено", истакао је Јакшић.

Професор Пољопривредног факултета у Бањалуци Божо Важић каже да је циљ годишњег прегледа да се добије што тачнија оцјена самих грла.

"Уласком у чланство ЛИФ-а имали бисмо веће могућности сарадње са осталим ергелама у Европи. Ергелу треба отворити за посјете, ово је бисер Републике Српске, липицанац је бисер међу коњима", рекао је Важић.

Он је подсјетио да је ергела у Прњавору основана 1946. године с циљем да се добије аутохтона сорта липицанца која је растом нешто мања у односу на изворно стадо.

Осим ергеле "Вучијак" у ближем окружењу постоје још ергеле липицанера "Липик" и "Ђаково" у Хрватској, матична ергела и постојбина ових коња "Липица" у Словенији и аустријска ергела "Пибер". Ергеле липицанера постоје и у Чешкој, Словачкој, Мађарској и Румунији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана