О змијањском везу едуковано 15 жена

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- У Теслићу је 15 жена прошло обуку о изради и историјату змијањског веза у оквиру пројекта "Традиција у циљу едукације и практичне примјене културног насљеђа у развоју женског предузетништва на примјеру Змијањског веза".

Директор Културног центра у Теслићу Жељка Драганић Вуковић рекла је новинарима да се на радионици која је одржана током викенда поред практичног дијела, израде женске бошче, говорило и о историјату, елеганцији, мотивима и свим другим специфичностима змијањског веза, те промовисао накит са орнаментима Змијањског веза кроз изложбу "Нова колекција накита трагови".

"Сарадња стручњака Музеја Републике Српске и Културног центра Теслић је веома садржајна и огледа се на разним пољима. Ове радионице, које одржане и у Требињу и у Зворнику, доказ су да је запажен и наш интерес за очување културног насљеђа", рекла је Вуковићева.

Према њеним ријечима, помоћ стручњака Музеја Срспке у Теслићу је значајна и на пољу истраживања теслићких везова, чији је резултат и упис теслићког веза на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

"Намјера нам је да у скорије вријеме, заједно са жТеслићким златним рукамаж, припремимо и реализујемо прву у низу и радионицу теслићког веза уз адекватну промоцију садржаја, који су припремани посљедњих неколико мјесеци, а везани су за истраживање, заштиту и начине даље промоције ових елемената", најавила је Вуковићева.

Радионица у оквиру пројекта "Традиција у циљу едукације и практичне примјене културног насљеђа у развоју женског предузетништва на примјеру Змијањског веза" реализована је у сарадњи са Музејом Републике Српске и Министарством привреде и предузетништва, у Културном центру Теслић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана