Новоотворени центар у Српцу јединствен у региону: Руски језик и културу приближавају младима

Дејан Јовичић
Новоотворени центар у Српцу јединствен у региону: Руски језик и културу приближавају младима

СРБАЦ - Центар за изучавање руског језика, историје, обичаја и традиције, који дјелује у Српцу, једини је центар овакве врсте у региону и располагаће са највећим фондом руских библиотечких јединица на Балкану.

Почетак његовог рада озваничен је на свечаној церемонији у Народној библиотеци у Српцу која управља Центром, чија ће дјелатност бити проширена и на друге општине и градове у Републици Српској.

Директор србачке библиотеке Бранко Савановић рекао је да ће грађани Српца и региона имати прилику да уче руски језик од стручних предавача из Руске Федерације и Републике Српске.

- Центар ће радити са три старосне категорије, а највише ће бити фокусиран на рад са младима. Замислили смо да има своја одјељења у Добоју, Приједору, Дервенти, Лакташима, Градишци и Мркоњић Граду. Постоји интересовање и за рад неких одјељења у источном дијелу Републике Српске - рекао је Савановић.

Ова идеја је озваничена у новембру прошле године потписивањем споразума између Тамбовског државног техничког универзитета и Народне библиотеке Србац, а подршку овом пројекту пружило је и Министарство образовања Руске Федерације.

- Радимо на завршетку израде литературе по којој ће се изучавати руски језик. Велику помоћ у обезбјеђењу књижног фонда пружила нам је и недавна донација од 867 књига на руском језику која нам је стигла од пријатеља из Москве и Руске хуманитарне мисије на Балкану - рекао је Савановић.

Директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије Бранимир Нешић рекао је да су се максимално потрудили да набаве озбиљан број библиотечких јединица из Русије, тако да је у овом моменту, према његовим ријечима, овај фонд један од најбогатијих у овом дијелу Европе.

- Покретање једног оваквог центра у Српцу за нас је била занимљива и озбиљна иницијатива коју смо здушно прихватили, јер обухвата цјелокупан развој и промовисање руске културе и руско-српских односа на овом подручју - рекао је Нешић.

Шеф Одјељења за очување културног насљеђа Министарства просвјете и културе РС Милица Котур рекла је да центар има перспективу да се развије у снажан фактор повезивања Републике Српске и Руске Федерације.

- Народна библиотека из Српца је показала да се ради о значајној установи културе са вриједним и способним кадровима и иницијатива коју су покренули је резултат њихове отворености и жеље за што бољим и квалитетнијим радом - рекла је Котурова.

Свечаност отварања у понедјељак увече увеличала је и изложба плаката која је приређена у холу Дома културе у Српцу поводом обиљежавања 80. годишњице напада фашистичке Њемачке на СССР.

Аташе Амбасаде Руске Федерације у БиХ Анастасија Гајдаленок рекла је да је веома битно да се у Српцу одржавају овакви догађаји који симболизују сјећање наших народа на заједничку побједу над фашизмом.

- Русија високо цијени културу памћења која се његује на овим просторима јер на тај начин чувамо историјску истину и дајемо отпор фалсификовању историје - рекла је Гајдаленок.

Активности

У склопу припремних активности за почетак рада Центра, Народна библиотека из Српца организовала је прошле године литерарни и ликовни конкурс и изложбу фотографија на тему “75 година од побједе над фашизмом”. У јануару ове године одржан је шаховски турнир између шахиста из Москве и Републике Српске, а прије три седмице је приређено и руско-српско поетско вече у којем су учествовали србачки средњошколци и студенти са Тамбовског државног универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана