Новогодишњи базар у Сокоцу окупио вриједне жене регије

Срна
Новогодишњи базар у Сокоцу окупио вриједне жене регије

СОКОЛАЦ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица отворио је данас у Сокоцу Новогодишњи базар на којем су своје производе и ручне радове изложиле чланице четири удружења из Сарајевско-романијске регије, представници радно-окупационе терапије из двије јавне здравствене установе и неколико појединачних излагача.

Отварајући базар у холу спортске дворане, Бјелица је рекао да му је част и задовољство да присуствује овој изложбено-продајној манифестацији на којој су вриједне руке удружења жена имале шта да представе, те да понуде посјетиоцима читаво мало благо народне традиције.

 

Он је навео да се на овај начин чува од заборава културно-историјско, природно и традиционално насљеђе, које треба преносити на млађе генерације.

-Ми ћемо ових дана да региструјемо музеј у Сокоцу, јер је 10 година како активно радимо на заштити културно-историјског и природног насљеђа, одређених подручја - паркова природе, а посебно када је у питању проналазак одређених остатака из праисторије и средњег вијека, као и ово данас из новијег времена - изјавио је Бјелица новинарима.

Он је подсјетио да је локална управа ступила у контакт са представницима Аустрије и Природњачког музеја у Бечу, који су спремни да врате прве копије култних гласиначких колица, пронађених на Гласинцу 1880. године.

Према његовим ријечима, представници општине Соколац преузеће и донијети на ово подручје те предмете 2. марта наредне године.

Бјелица је изразио увјерење да све старе сачуване предмете са подручја општине Соколац треба објединити на једном мјесту и заштитити за наредне генерације.

Љиљана Гајевић, предсједник Секције за друштвену активност жена са Сокоца, која је организатор другог Новогодишњег базара на Сокоцу рекла је новинарима да је ова манифестација вид подршке идеји умрежавања удружења жена у Сарајевско-романијској регији, које чувају традицију овог краја и настоје економски оснажити сваку жену.

Она је нагласила да су своје радове изложиле чланице Удружења жена “Пробуди се” из Источног Сарајева, удружења жена “Рогатица” и “Борике”, те Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар - ЖИР” из Источног Сарајева, затим представници радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију и Завода за форензичку психијатрију са Сокоца, као и неколико жена које су излагале појединачно на својим штандовима.

Гајевићева је нагласила да је за сваку похвалу што су на Базару учестовале и младе дјевојке.

Шеф радно-окупационе терапије у Специјалној болници за психијатрију Бојан Ђерић рекао је новинарима да њихови пацијенти уз помоћ здравстених радника израђују много украсних и употребних предмета од вуне, коже, дрвета, глине, те мозаике са каменчићима, умјетничке слике и непрестано усвајају нове технике рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана