Ново рухо србачке библиотеке

 Дејан Јовичић
Ново рухо србачке библиотеке

СРБАЦ - Обнова дотрајалих просторија Народне библиотеке из Српца које је нагризао зуб времена почела је након пуних пет деценија захваљујући Министарству просвјете и културе Републике Српске које је за реконструкцију једне од најстаријих културних установа у овој општини издвојило 111.200 КМ.

На тај начин се стварају квалитетнији услови за организацију културних промоција и очување књижног фонда од око 32.500 наслова, од чега је чак 340 монографских публикација и око хиљаду других јединица некњижевне грађе које сачињавају богату Завичајну збирку домаћих аутора.

Директор Бранко Савановић каже да ће библиотека ускоро засијати у новом руху, јер ће планирани радови бити завршени до краја јануара.

- Санација је увелико у току. Постављамо нову столарију која ће ријешити проблем хладноће и влаге, а паралелно радимо подове и санитарне чворове те набављамо нови намјештај - рекао је Савановић.

Ових дана завршена је и изградња лифта који ће омогућити особама са инвалидитетом приступ библиотеци.

- Имамо доста корисника са одређеним потешкоћама у развоју и многи од њих били су спријечени да долазе на књижевне промоције и друге догађаје. По завршетку радова планирамо свечано отварање на које ћемо позвати све чланове Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор”, са којима имамо добру сарадњу и којима сваке године на поклон уручујемо бесплатну годишњу чланску карту - истакао је Савановић.

Он подсјећа да се библиотека у протеклом периоду суочавала са многим изазовима, од којих је један од најтежих био у јулу 2015. године, када је у поплави уништено око 500 књига.

- Тада је процурила вода из једног од станова на спрату изнад библиотеке, а уништено је доста књига из школске лектире и оних чија је тематика у вези са Народноослободилачким ратом. Са власником стана је извршено поравнање и штета је санирана, а уз помоћ љубитеља писане ријечи из цијеле Српске и Србије успјели смо обновити уништен књижни фонд - нагласио је Савановић.

Додао је да због извођења радова библиотека не ради до даљег, а врата планира поново да отвори током светосавских празника, када ће организовати традиционалну годишњу акцију учлањења за једну марку.

Народна библиотека у Српцу основана је 1950. године, када је располагала фондом од 708 књига, а од тада је пресељавана чак три пута и у садашњем простору налази се од 1972. године.

У саставу библиотеке су два читаоничка простора у којима организују књижевне вечери и друге манифестације, а посебно се истиче дјечији фонд са око 6.300 публикација и фонд књига на руском језику, који броји близу хиљаду наслова.

Најактивнији чланови

У србачкој библиотеци недавно су организовали пријем на којем су наградили ученике, пензионере и породице које су прочитале највише књига у прошлој години.

- Овај пријем традиционално организујемо већ годинама, али смо га морали прекинути због пандемије вируса корона и сада смо га успјешно наставили да бисмо исказали поштовање према најактивнијим читаоцима и подстакли друге, а нарочито млађе генерације, да више читају, јер књига је човјеку најбољи пријатељ - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана