Новитовић: Систем у Бијељини би морао бити боље организован

Срна
Новитовић: Систем у Бијељини би морао бити боље организован

БИЈЕЉИНА- Из Бијељине која је жариште афричке куге свиња чека се одлука градоначелника или Градског штаба за ванредне ситуације да би специјализована јединица Републике Српске за дезинфекцију била употријебљена у спречавању ширења заразе, изјавио је данас Срни директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

"Овај би систем требао и морао бити боље организован у Бијељини, а не само да се неко бави политиком и ствари окреће на непримјерен начин и тиме наноси штету пољопривредним произвођаима и свим осталим грађанима у Бијељини", оцијенио је Новитовић.

Он је рекао да градоначелник треба да иде путем који је законски прописан.

"Добро је да он поступа по мјерама и препорукама Министарства пољоприреде, ветеринарских инспектора и Института за ветеринарство, али то га не ослобађа обавезе поштовања и провођења мјера прописаних Законом о спашавању у ванредним ситуацијама", истакао је Новитовић.

Он је синоћ са представницима Градске цивилне заштите обишао све постављене дезинфекционе баријере у угроженом подручју у Бијељини и најавио да ће данас бригу о њиховом натапању преузети представници Републичке управе цивилне заштите, како би растеретили ватрогасно спасилачке јединице које су то до сада радиле.

"Све што се ради у циљу је да се што ефикасније спроведу мјере за сречавање ширења афричке куге свиња на подручју Републике Српске, а жариште је на подручју града Бијељине и да смо имали бољу сарадњу све ове мјере које данас спроводимо у Угљевику требали смо прије 15 дана спровести у Бијељини и далеко боље управљати овом ситуацијом", оцијенио је Новитовић.

Према његовим ријечима, када град Бијељина достави одлуку биће успостављени пунктови какви су од јутрос на три локације у Угљевику, у којем нема случајева заразе свиња, али је у питању рубно подручје на простору гдје се афричка куга свиња шири.

На тим пунктовима зауставља се или успорава саобраћај и дезинфикују возила, као превентивне мјере, уз максималну безбједност свих учесника у саобраћају и људи на пунктовима.

"Од града Бијељине само имамо податак да им треба то, али ништа даље да бисмо могли да реагујемо", рекао је Новитовић и навео да је са начелником Угљевика све договорено на састанку којем су присуствали и представници Ватрогасно спасилачке јединице и Полицијске станице.

Према његовим ријечима, Закон о заштити и спашавању у ванредним ситуацијама дефинише овакве ситуације и поступке с циљем заштите здравља животиња и асанације терена.

"Јасно је дефинисано да активности проводи и одговоран је град на подручју на којем се врши асанација, а ми смо ту и спремни да пружимо помоћ људство, знањем и искуством и да у Бијељини примјенимо све одредбе закона и обезбиједимо најбољи могући степен заштите који нам је у овом тренутку потребан, а јесте, јер велики је број пољопривредних домаћинства у питању, животиња које треба еутанизирати и урадити асанацију терена", рекао је Новитовић.

Он је процијенио да би град Бијељина у овој ситуацији требао имати на располагању више од 1.000 запослених у јавним комуналним предузећима, здравственим и ветеринарским установама, цивилној заштити, ватрогасно спасилачким јединицама и посредством повјереника у мјесним заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана