Нови водовод и путеви у Српцу након деценија ишчекивања

Дејан Јовичић
Нови водовод и путеви у Српцу након деценија ишчекивања

СРБАЦ - Боље снабдијевање водом и квалитетнији путеви очекују мјештане центра Српца и седам околних села након што до краја године буде завршено девет нових пројеката у вриједности од 1,5 милиона КМ.

 Средства је обезбиједила Влада Републике Српске, чиме ће укупна улагања у инфраструктуру ове године умјесто 4,2 милиона КМ, колико је било предвиђено планом капиталних инвестиција, износити 5,7 милиона КМ.

Највише средстава биће издвојено за реконструкцију главног цјевовода од изворишта у Пријебљезима до насеља Повелич у дужини од 2.700 метара. Директор србачког “Водовода” Драго Јовичић каже да је ова траса у јако лошем стању, а због честог пуцања цијеви биљеже се огромни губици.

- Мјесечно два до три пута избијају кварови, за чију санацију је потребно између 8.000 и 10.000 КМ. Овом инвестицијом ћемо то спријечити и омогућити квалитетније снабдијевање водом локалних мјештана и оближњег погона “Перутнина Птуј” који се бави производњом пилећег меса и који је због овог проблема имао велике тешкоће у раду - рекао је Јовичић.

Он додаје да ће након завршетка тендерске процедуре радови највјероватније почети до краја октобра.

До краја године планирана је и санација пута у дужини од једног километра од села Ножичко према Илићанима, а у плану је да се Ножичко боље повеже и са Пријебљезима када буде асфалтиран макадамски пут у дужини од око 700 метара.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ножичко Милорад Вранић рекао је да су прошле године уз помоћ Владе РС након скоро четири деценије добили нови пут кроз село, који их је приближио аутопуту “9. јануар”, а сада их је обрадовала нова вијест да ће се након деценија ишчекивања квалитетније спојити и са другим комшијским селима.

- Сада ће се до Пријебљега моћи стићи још брже, а многи су овај пут избјегавали јер је био у лошем стању и оштећивао возила. Посебно нас радује санација пута до Илићана јер се дуго на то чекало. Раније власти су почињале па прекидале са радовима, а сада је коначно кренуло. Добили смо обећање да ће сад бити завршен један километар, а чим се створе услови и преостала три и по - рекао је Вранић.

У наредним мјесецима је планирано још шест инвестиционих радова на санацији и модернизацији дијела пута кроз Село Србац у засеоку Пејаковићи, санација Љубовијске и дијела Златиборске улице у Српцу, путева у Лилићу и Брезовљанима, те рехабилитација дијела локалног пута Гламочани - Бардача. Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да ће у току ове године бити реализована 22 инфраструктурна пројекта, од чега ће путем грантова Владе РС и других донатора бити издвојено око 5,4 милиона КМ, а из буџета општине и учешћем грађана у финансирању око 295.000 КМ.

- Веома смо срећни што је проширен број пројеката који су нам одобрени од стране Владе РС и највећи број њих почеће са реализацијом већ у другој половини септембра. Са најновијом донацијом Владе РС укупна улагања у капиталне пројекте у Српцу у задње три године достићи ће износ од чак 16 милиона КМ - рекао је Драгосављевић.

Реконструкција школе

Планом капиталних инвестиција за ову годину планиран је и наставак реконструкције Центра средњих школа “Петар Кочић”. На овој установи је још 2018. године саниран кров, по принципу енергетске ефикасности, а сада слиједи уређење фасаде, постављање нове столарије, реконструкција гријног система и мокрих чворова. Радови ће коштати око 692.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана