Нови средњошколски центар за српску дјецу у Лапљем селу надомак Грачанице

Срна
Foto: Срна

ГРАЧАНИЦА- Новосаграђени објекат Средњошколског центра у Лапљем селу надомак Грачанице, који је финансиран средствима Европске комисије, званично је данас предат општинским властима.

Љиљана Шубарић, градоначелник Грачанице са већинским српским становништвом, захвалила је ЕУ и истакла да су ученици и наставницима дочекали да се настава одвија у савременом објекту чију је градњу финансирала ЕУ, а инвентар обезбиједила општина Грачаница.

Она је навела да је образовање било, јесте и биће један од темеља останка и опстанка, али и темеља напретка и развоја српског народа на Косову и Метохији.

Шеф канцеларије и специјални представник ЕУ у Приштини Томаш Суњог рекао је да је стварање услова за одвијање наставе у најсавременијим условима и образовање младих један од приоритета ЕУ.

"Улагањем у нове објекте улажемо у будућност", навео је он.

Објекат ће бити уступљен Средњој медицинској школи, Економско-трговинској школи и Гимназији, које су измјештене из Приштине и у протеклих двадесет година су биле "подстанари" у објектима Основних школа "Краљ Милутин" у Грачаници, "Миладин Митић" у Лапљем селу и у објектима Основних школа "Кнез Лазар" у Доњој Гуштерици и "Свети Сава" у Лепини код Липљана.

Милан Илић из Лапљег села, родитељ једног основца и једног средњошколца, рекао је Срни да је ово преломни тренутак опстанка Срба у селима надомак Грачанице.

"Позивам родитеље да не продају, да остану на своме, јер градњом центра створени су услови да нам деца похађају наставу у објекту какав имају метрополе", рекао је Илић.

Средњошколски центар требало би да за десетак дана, на свечаности коју ће организовати заједно општина Грачаница и Привремени орган српске општине Приштина, буде предат на коришћење ученицима и наставницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана