Нови рецепти стижу у вртиће

Драгана Келеч
Нови рецепти стижу у вртиће

Бањалука - Све предшколске установе у Српској добиће смјернице и рецепте за нове јеловнике по којима ће убудуће малишанима припремати здраве оброке.

Кувари и тете у вртићима од сада морају заборавити на слаткише, грицкалице, виршле и другу нездраву храну. У обзир долази храна из органске производње, а рецепти за квалитетне оброке који стижу на трпезу, рађени су по стандардима Свјетске здравствене организације. Њихова обавезна примјена прописана је правилником о условима и начинима исхране, његе, превентивно здравствене и социјалне заштите дјеце, који ступа на снагу за пет дана. Овим правилником Српска је постала прва у региону која је и нормативно регулисала ову област.

Тим поводом јуче је у Бањалуци на конференцији о теми "Школе-предшколске установе пријатељи правилне исхране". представљена књига "Стандарди исхране" која стиже у све вртиће, а да је здрава исхрана важна истакла је и премијер РС Жељка Цвијановић.

- Важно је обезбиједити довољно добре услове за боравак дјеце у предшколским установама, али и за рад запослених и унаприједити квалитет образовног и васпитног процеса - рекла је Цвијановићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да стандарде из правилника треба примијенити и код куће, али и у школи да би правилан развој дјеце био настављен и послије вртића.

- На тај начин не бисмо имали око 20 одсто гојазне дјеце, као што је сада случај - додао је Малешевић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да је веома важно да дјеца стекну здраве навике.

Нове јеловнике и правилнике подржавају и у вртићима. Директор јавне предшколске установе "Мајка Југовића" у Добоју Славица Живковић каже да су већ двије године укључени у програм "Пријатељ правилне исхране", а да ће уз нове смјернице само дорадити јеловнике.

- Из јеловника смо већ избацили грицкалице и слаткише. Немамо ни фабрички пакованих сокова. Умјесто тога дјеци дајемо свјеже сезонско и суво воће. Од поврћа им често дајемо брокуле и карфиол - истиче Живковићева и додаје да је у почетку промјена било мало негодовања малишана, али да су се брзо навикли на здраву храну.

Представник канцеларије UNICEF-а у БиХ Сања Кабил поздравила је доношење правилника и оцијенила да је улагање у правилну исхрану улагање не само у здравље дјеце, него у будућност и просперитет цијелог друштва.

Одступања

Национални координатор за храну и исхрану РС др Драгана Стоисављевић каже да су израдом правилника покушали да уједначе исхрану у свим јавним и приватним вртићима.

- То је урађено јер смо нутритивним анализама утврдили да оброци у овим установама одступају у погледу засићених масти и шећера у односу на препоруке - истакла је Стоисављевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана