Нови кров и изолација за топлије учионице у ОШ Немања Влатковић у Шипову

Милијана Латиновић
Нови кров и изолација за топлије учионице у ОШ Немања Влатковић у Шипову

Шипово - Реализацијом пројекта "Енергетска ефикасност" у РС Основна школа "Немања Влатковић" у Шипову добиће нови кров, термоизолацију, нове прозоре, расвјету и боље гријање.

Вриједност пројекта, који се финансира новцем Свјетске банке, је око 450.000 марака са ПДВ-ом, а тендер за избор извођача радова за ову школу ускоро ће бити расписан.

Пројектом реконструкције објекта школе, зграда ће добити нови кров јер је постојећи покривен салонит плочама, чиме ће бити ријешен горући проблем школе и уклоњене еколошки и здравствено небезбједне салонит плоче.

Пројектом је планирана и нова термоизолациона фасада, затим дјелимична обнова система расвјете, замјена прозора на објекту као и реконструкција дијела система за гријање.

- Енергетско опремање Основне школе у Шипову изводи се у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност", који се финансира из кредитних средстава Свјетске банке. Пројектом је за РС предвиђено 12,8 милиона долара - казала је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Додала је да су потписани меморандуми за око 30 објеката јавних зграда, прије свега школа, болница, домова здравља и вртића.

Голићева је истакла да је у току 12 јавних позива и потписивање уговора са извођачима, а један уговор о почетку радова је потписан, те се нада да ће пројекат бити реализован у складу са предвиђеном динамиком.

Директор школе Богдана Пешић истиче да су због дотрајалог крова, лоше изолације и столарије трошкови загријавања школских просторија огромни.

- У најлошијем стању су нам фасада и кров који прокишњава, самим тим расипа се топлотна енергија, а загријавање школе је отежано. Добар дио новца намијењеног за техничке трошкове одлази на куповину дрва и угља - истакла је Пешићева.

Наглашава да током сезоне гријања потроше око 20 тона угља и 215 метара дрва.

Школа

ОШ "Немања Влатковић" у Шипову обухвата једну централну и три подручне школе у којима наставу похађа 785 ђака. Основна школа у Шипову постоји од 1910. године, а 1980. године изграђена је нова школска зграда. У минулом рату школа је оштећена, а с обзиром на то да до сада није било већих улагања, објекат све више пропада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана