Нови Град: Временске прилике обесхрабрују пчеларе

Срна
Нови Град: Временске прилике обесхрабрују пчеларе

НОВИ ГРАД - Предсједник Друштва пчелара Нови Град Милош Оџић рекао је Срни да временске прилике обесхрабрују пчеларе и да је другу годину заредом мраз уништио главну пчелињу пашу - багрем.

"Од почетка године, прва три мјесеца имали смо вријеме које није било зимско што је утицало и на развој пчелињих друштава. Пчелари су требали константно бити у пчелињаку, контролисати количину хране, стање друштва и евентуално радити корекције. У априлу, кад смо требали припремити пчелиња друштва за главну пашу, имали смо неколико јутара са јаким мразом који је уништио багрем", рекао је Оџић.

Према његовим ријечима, пчеларе највише интересује багрем који као медоносна биљка учествује са 70 одсто у структури меда. "Искусни пчелари знају да технологија пчеларења није иста данас као прије 10-15 година.

Свјесни су да се морају прилагођавати временским приликама", навео је Оџић.

Он је рекао да постоји велико интересовање за пчеларење, како код старијих који се спремају за пензију, тако и код млађих особа.

"Међутим, ако се одлуче и почну са пчеларањем и прве године имају велике губитке они често одустају јер су обесхрабрени", каже Оџић.

Он је додао да ових дана пчелари прате како ће се временске прилике у другој половини маја одразити на липу и кестен, јер од тога зависи да ли ће ове године имати приноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана