Нови Град: Ваздух чист, паника не јењава

Анита Јанковић
Нови Град: Ваздух чист, паника не јењава

Нови Град - Паника и страх међу становницима Новог Града, у близини којег је најављено одлагање радиоактивног отпада, не јењава, иако је утврђено да на подручју ове општине нема штетног зрачења.

Инспектор за радијацију и нуклеарну безбједност Армин Лагунџија рекао је у четвртак, након мјерења радиоактивног зрачења у Новом Граду, да добијене вриједности дозе грама зрачења не одступају од ранијих, које се мјере од 2007. године.

- Просјечне вриједности су исте као и раније. Мјерили смо укупно алфа и бета зрачење на висини од пет центиметара у односу на тло и ту такође није било никаквог одступања - казао је Лагунџија.

Он је истакао да ће по узорке тла и воде доћи стручњаци који ће ово детаљније испитати у лабораторији и додао да не очекује да ће ти резултати много одступати од оних који су добијени на терену.

Мјерења брзине дозе гама зрачења су рађена на захтјев Владе РС и општине Нови Град, због информација да се у сусједној општини Двор у Хрватској одлаже радиоактивни отпад.

- Да бисмо умирили грађане и заштитили нашу животну средину позвали смо стручне људе да измјере ниво радијације у Новом Граду да бисмо били сигурни да нема зрачења. Урадили смо за сада све што можемо, а радићемо и у наредном периоду - казала је службеник за односе с јавношћу општине Нови Град Ивана Радетић.

Упркос добијеним резултатима становништво је у сртаху од зрачења и сумња да се у Двору већ дужи низ година одлаже отпад, али да се тек сад почело причати о томе.

- Људи се плаше јер се прича да се радиоактивни отпад одлаже већ дужи период и да смо изложени зрачењу. Народ се боји за здравље, али и за природу. Многи су покуповали плацеве и правили би викендице, али су сад у дилеми шта да учине - рекао је становник Дарко Габић.

Родитељи са којима смо разговарали кажу да ће се преселити у друге крајеве РС уколико дође до одлагања отпада.

- Плашим се и потписала сам петицију да не дође до одлагања опасног отпада. Имам дијете и нећу допустити да одраста у простору гдје има радиоактивног зрачења - казала је забринута мајка Данијела Вуксан.

Са њом се сложила и Тамара Кресоја, која такође истиче да не жели да своје дијете излаже зрачењу.

- Ту се увелико одлаже отпад годинама, јер су камиони који то довозе увијек под полицијском пратњом. Посљедице свега становништво осјетити тек касније - каже Кресоја.

С друге стране, њен суграђанин Дражен Бабић сматра да становници паниче, још увијек, без разлога.

- Не знамо хоће ли бити одлагања отпада или не, надамо се и вјерујемо да неће. Оно што је за сада одложено није радиоактивни већ медицински отпад и тренутно се не плашим уопште - каже Бабић.

Мјерења су обавили представници Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ и Центра за заштиту од зрачења Института за јавно здравство РС.

Мјерења показала да нема радиоактивног зрачења

 

> Према Закону одлагалиште мора бити бар 20 километара удаљено од међународне границе, а планирано одлагалиште у општини Двор је свега 2,5 километара од границе са БиХ

> Општина Нови Град покренула петицију против одлагања отпада, коју је до сада потписало 5.300 људи

> Свих шест општина у сливу ријеке Уне удружило се и упутило писмо највишим институцијама БиХ, те планирају да организују масовне протесте у Сарајеву.

> Хрватска није тражила сагласност од БиХ, иако је планирана локација одлагалишта ближа урбаном дијелу Новог Града него Двора у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана