Нови Град: Подршка напорима у спречавању одлагања радиоактивног отпада

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - Форум за безбједност општине Нови Град дао је данас подршку напорима које институције БиХ, општина Нови Град и невладине организације улажу како би спријечили намјеру Хрватске да на граници са БиХ, у непосредној близини ове локалне заједнице, складишти радиоактивни отпад.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су прошле године значајне активности одрадили Експертски и Правни тим, те министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

"Није добро да Хрватска наставља своје активности с циљем анимирања грађана општине Двор како би они прихватили чињеницу да се на Трговској гори складишти радиоактивни отпад", рекао је Дрљача и напоменуо да Хрватска не жели да разговара о теми да локација буде измјештена из граничног појаса.

На данашњој сједници Форума за безбједност усвојена је и информација о стању безбједности у Новом Граду у прошлој години.

Командир Полицијске станице Нови Град Милан Тривановић рекао је да је стање безбједности добро - лани су евидентирана су 174 кривична дјела, а годину дана раније 122.

"Евидентирана су 73 нарушавања јавног реда и мира, седам више него 2021. године", рекао је Тривановић и додао да су у саобраћајним незгодама прошле године страдала четири лица.

Стручни сарадник за послове Цивилне заштите Мирко Лукић рекао је да су прошле године у овој општини бујице и ријеке два пута плавиле објекте и саобраћајнице.

"У јуну је запримљено 126 пријава штете од поплаве, а у децембру 136 пријава", рекао је Лукић.

Командир Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Азиз Црнкић навео је да да су ватрогасци прошле године имали 200 интервенција због пожара на отвореном, од којих је 109 било у марту и априлу.

Форум за безбједност грађана у Новом Граду данас је усвојио план активности у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана