Нови Град: Бука из кафића тјера из станова

Данијела Стоканић
Нови Град: Бука из кафића тјера из станова

Нови Град - Бука и прегласна музика која у вечерњим часовима, а посебно викендом, допире из оближњих кафића приморала је станаре зграда у улици Милоша Обилића у Новом Граду да затраже помоћ полиције.

Огорчени станари су се обратили и редакцији "Гласа Српске", истакавши да више не знају како да се боре са овим проблемом. У њиховом писму, између осталог, стоји да нису наишли на разумијевање надлежних у општини, јер су помоћ затражили још прије два мјесеца, али и даље немају мира. Кажу да им је једино преостало да се иселе из својих станова.

- Ниво буке петком и суботом до два часа премашује 50 децибела у просјеку, а скаче и преко 70, не рачунајући буку коју пијани возачи стварају аутомобилима. То је далеко изнад дозвољеног нивоа - наведено је у писму станара.

У писму још тврде да би комунална полиција требало боље да обавља свој посао.

- Након што оближњи локали заврше своје радно вријеме, из њих излазе пијани гости који галаме, лупају флаше, шкрипе гумама од аутомобила. Полиција у већини случајева ништа не предузима или их само опомене - стоји у писму.

Станари ове зграде тврде да им ситуацију додатно отежава и  оближњи драгстор, који читаву ноћ продаје алкохол.

- Послије затварања локала пијани гости у драгстору купују све што им је потребно како би се наставили "веселити". Један од локала им обезбјеђује "смјештај", па не склањају столице и столове. Тешко је набројати шта све раде ти осиљени пијани људи - поручују станари. 

Међутим, њихове муке ускоро би могле престати јер Центар јавне безбједности (ЦЈБ) Приједор и општина Нови Град изналазе рјешења. У ЦЈБ Приједор истичу да су поводом овог проблема одржали састанак са представницима општине на коме су договорени правци заједничког дјеловања.

- Полицијски службеници предузимају појачане мјере и активности на унапређењу јавног реда и мира на подручју општине Нови Град - рекли су у ЦЈБ Приједор.

Замјеник начелника општине Нови Град Зоран Старчевић истакао је да је управа ове локалне заједнице већ приступила рјешавању овог проблема.

- С обзиром на то да ми на нивоу општине немамо еколошког инспектора, на заједничком састанку смо договорили да помоћ потражимо од републичког, који би измјерио ниво буке - рекао је Старчевић.

Осим тога, додао је Старчевић, договорено је да на сљедећој сједници Скупштини општине буде предложена и измјена одлуке о радном времену угоститељских објеката и кућном реду.

- У наредном периоду свакодневно ће бити појачане контроле. Полиција ће сачинити оперативни план у вези са  овим проблемом - казао је Старчевић.

Притужбе

Према ријечима Зорана Старчевића, нешто мање притужби на буку и музику из кафића долази од становника из других дијелова општине.

- Често упозоравамо, па и кажњавамо власнике угоститељских објеката. Они се након тога мало смире и опет крену истим путем - рекао је Старчевић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана