Нови дом за 70 повратника

Анита Јанковић
Нови дом за 70 повратника

Бањалука - Изградња 70 кућа за српске повратнике у Гламочу, Босанском Грахову и Дрвару требало би да почне крајем мјесеца, а нови домови биће усељиви око Нове године.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић каже да куће за Србе из Гламоча, Босанског Грахова и Дрвара граде у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда -  Саудијски развојни фонд (САФ). 

- Изградња 70 стамбених јединица почеће до краја мјесеца будући да је пројекат већ у завршној фази. У све три општине већ су изабрани корисници, спроведени тендери за јавне набавке, а одабран је и извођач радова. Остало је још само да ранике уведемо у посао и изградња може да крене - рекао је Грајић.

Истакао је да ће на подручју Гламоча бити изграђене 22 куће у вриједности од 533.000 КМ. У Босанском Грахову 28 породица ће добити нови дом, за шта ће бити утрошено 654.000 КМ, док ће у Дрвару бити изграђено 15 кућа и пет станова, укупне вриједност 628.000 КМ.

- Већина тих кућа су већ постојећи објекти којима треба реновирање, реконструкција крова и слично, јер су током времена оштећене или спаљене у рату - додао је Грајић и нагласио да је рок за завршетак радова 90 дана од увођења извођача у посао, те да би породице у нове домове могле ући до Нове године. 

- На јавни позив се пријавило око 2.000 људи, а изабрани су они који су се вратили на своја огњишта. Пројектом САФ, Влада РС, односно Министарство за избјеглице и расељена лица РС у овој години ће збринути више од 300 породица - казао  Грајић.

Предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених лица и повратника бијељинске регије Вељко Стевановић сматра да је велики проблем повратника у ФБиХ недостатак нормалних услова за живот, првенствено недостатак посла.

- Људи немају гдје да раде, нити од чега да живе. Сва врата Србима у Федерацији су затворена и због тога се вратило око три одсто људи на своја огњишта - каже Стевановић додавши да се због тога у ФБиХ враћају једно стари и немоћни.

САФ

У Министарству за избјеглице и расељена лица РС истичу да је Пројекат реконструкције стамбеног фонда - Саудијски развојни фонд (САФ) један од заједничких пројеката који се финансира из кредита Саудијског развојног фонда са 15 милиона америчких долара, односно око 22 милиона КМ.

- Средства ће бити искоришћена за стамбено збрињавање 917 породица на простору БиХ. Министарство за избјеглице и расељена лица РС, као имплементатор, на подручју РС ће реализовати пројекте стамбеног збрињавања за 124 породице, а на подручју ФБиХ, у сарадњи са општинама, биће стамбено збринуто 284 породица - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана