Нови бедем од поплава на Дрини

Свјетлана Ђуричић
Нови бедем од поплава на Дрини

Бијељина - Изградња насипа на ријеци Дрини, који ће Семберију заштитити од поплава, почеће на јесен и то на ушћу Јање у Дрину, у дужини од два километра. За реализацију овог пројекта из неколико извора обезбијеђено је 24,5 милиона КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС "Гласу Српске" казали су да је највећи дио новца, 13,8 милиона долара, обезбијеђен из ИДА кредита Свјетске банке, а остатак из ИПА фондова, те посредством Амбасаде Турске у БиХ.

- Пројектна документација и потребне дозволе за градњу требало би да буду завршене до септембра. Ако и експропријација земљишта буде реализована планираном динамиком, радови би могли почети и у септембру. За израду пројектно-техничке документације у овој години планирано је 1,14 милиона КМ - кажу у Министарству.

Када је у питању пројекат "Одбрана од поплава ријеке Дрине", недавно је у Бијељини одржан састанак представника Јединице за координацију међународних пројеката при Министарству водопривреде, представника ЈУ "Воде Српске", те града Бијељина.

Тада је утврђен редослијед наредних корака и договор у вези са реализацијом пројекта.

О дринском насипу крајем прошле седмице разговарали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Мирјанић је указао на значај дринског насипа и истакао да би рјешавањем тог питања у великом проценту били заштићени становници Семберије и Подриња и њихова пољопривредна добра.

- Апсолутне безбједности нема, али се са сигурношћу може рећи да би проценат заштите од поплава ријеке Дрине био јако велики - рекао је тада Мирјанић.

Дрински насип градиће се у три фазе. Радови почињу у овој години, а завршетак је планиран у току идуће године, када ће се моћи рећи да је Семберија заштићена од поплава. Брзина изградње дринског насипа зависиће и од сарадње грађана у процесу експропријације земљишта, за коју је задужен град Бијељина.

Пољопривредник из села Вршани Неђо Гаврић је рекао да је изградња насипа од огромног значаја за становнике овог краја, јер се на тај начин штити град.

- Раније смо имали великих проблема. Живим крај Саве и насип у Црњелову директно је одговоран што је ријека плавила моје село. Ми смо небрањено подручје и све се слива на наше куће - каже Гаврић.

Јања

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су рекли да је почетак изградње регулације доњег тока ријеке Јање у дужини од два километра од ушћа у Дрину планиран за октобар 2016, а да је вриједност тих радова четири милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана