"Нови асфалт” чува добре комшијске односе мјештана Ножичког и Старог Мартинца

Дејан Јовичић
"Нови асфалт” чува добре комшијске односе мјештана Ножичког и Старог Мартинца

СРБАЦ - Када су се 1982. године мјештани Ножичког и Старог Мартинца повезали асфалтним путем, формирали су удружење “Нови асфалт”, које је одољело времену, залажући се и данас за изградњу сеоске инфраструктуре и чувајући добре комшијске односе.

Близу 200 чланова удружења окупило се протеклог викенда на школском игралишту у Ножичком како би евоцирали успомене на прошла времена и уз дружење и пјесму иницирали нове идеје које би оживјеле друштвени живот у ова два села.

Мјештанин Добривоје Јагодић каже да није пропустио ниједно окупљање у протекле четири деценије и додаје да му је срце пуно када види да млади настављају њихову традицију.

- Изградња асфалта, који је спојио наша два села прије 41 годину, била је прави подухват тог времена и тада смо донијели одлуку да оснујемо удружење и једном годишње организујемо весеље. У почетку смо мислили да неће потрајати, али нови асфалт нам је свима створио боље животне услове, обезбиједио останак младих и донио нову снагу и енергију, тако да смо сви једва чекали наредно дружење - рекао је Јагодић.

Члан удружења Мирослав Ћетојевић каже да је статутом дефинисано да се окупљање сваке парне године организује у Старом Мартинцу, а непарне у Ножичком.

- Све вријеме непрестано смо ширили чланство јер су пристизале нове генерације. Само за вријеме пандемије вируса корона нисмо се окупљали, а ништа друго нас није могло спријечити да се састанемо. Чак и када је зуб времена до те мјере уништио пут да је постао неуслован за саобраћај ми смо славили у нади да ћемо га обновити - рекао је Ћетојевић.

Домаћин овогодишњег дружења Александар Њежић каже да је реконструкција пута, која је извршена прије четири године, улила наду младима у свјетлију будућност.

- Један сам од омладинаца који се опредијелио да остане живјети и радити на селу и сматрам да нисам погријешио. Наша општина је изузетно богата земљиштем, шумама и ријекама, што је права ријеткост у Републици Српској, па чак и шире. На нама је да то искористимо на најбољи начин, а још када нам стигне подршка у обнови инфраструктуре то нам даје додатну мотивацију да останемо у свом завичају гдје нам је најљепше - рекао је Њежић, који је један од организатора србачке тракторијаде.

Улогу домаћина наредне године преузео је посланик у Представничком дому Парламента БиХ Милорад Којић, који води поријекло из ових крајева.

- То је за мене част и обавеза јер вучем коријене из Старог Мартинца, а мој отац Ратко је један од оснивача удружења. Ово за мене није само показатељ доброг руралног развоја већ и очувања традиције и обичаја наших предака што ћемо пренијети на будућа покољења - рекао је Којић.

Обнова

Локални пут од Ножичког до Старог Мартинца нашао се на траси дугој 10,5 километара која је реконструисана 2019. године у склопу изградње мреже аутопутева са приступним путевима.

Вриједност инвестиције износила је 2,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана