Нове сорте и хибриди за већи принос и квалитет

Срна
Нове сорте и хибриди за већи принос и квалитет

Градишка - Обиласком огледне површине у Душанову код Градишке, гдје је на око четири хектара засијана 61 различита сорта пшенице, јечма, зоби и тритикала из 11 селекцијских кућа, јуче су почели традиционални "Дани поља стрних жита 2017".

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић казао је да је ове године повећан обим огледних површина и број засијаних сорти и да ће наредних дана бити представљени и остали огледи стрних жита, као што је оглед у Бијељини.

- Циљ је да пољопривредним произвођачима у Српској буду представљене нове сорте и хибриди и да им се покаже да и на својим парцелама могу узгајати сорте које дају већи принос, квалитетније жито и отпорније на поједине врсте штеточина - навео је Пашалић. 

Професор бањалучког Пољопривредног факултета Синиша Митрић рекао је да су студенти и професори на огледној површини у Душанову испитивали ефикасност примјене фунгицида и хербицида на усјевима пшенице, те да ће студенти резултате искористити за своје завршне радове. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана